Zeleni tjedan i Hrvatska kao zemlja partner signal novog zamaha u trgovinskoj razmjeni i razvoju poljoprivrede

zeleni tjedan

U Berlinu predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju Zelenog tjedna, gdje je zemlja partner Hrvatska. Ovogodišnji Zeleni tjedan bilježi rekordan broj izlagača - čak 1.800 sa zastupljene 72 zemlje svijeta. Na hrvatskom štandu se pod sloganom "Kultura agrikulture" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore svojim proizvodima predstavlja pedesetak izlagača. Evo što je u svom govoru na otvorenju poručio hrvatski premijer:

“Poštovani gospodine povjereniče za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije (g. Janusz Wojciechowski), poštovana gospođo savezna ministrice za hranu i poljoprivredu (gđa Julia Klöckner), gospođo ministrice poljoprivrede (gđa Marija Vučković), poštovani gradonačelniče Berlina (g. Michael Müller), direktore Berlinskog sajma (dr. Christian Göke), dame i gospodo, Iznimna mi je čast i zadovoljstvo biti večeras na otvorenju 85. Međunarodnog zelenog tjedna u Berlinu, i to kao premijer države koja je ove godine država partner ove globalno poznate manifestacije. Osobito se zahvaljujem ministrici Mariji Vučković i njezinom prethodniku Tomislavu Tolušiću na uloženom trudu u realizaciji našeg sudjelovanja na Zelenom tjednu.

Hrvatska kao država partner Zelenog tjedna

Hrvatska na Zelenom tjednu sudjeluje još od 1993. i ovogodišnje partnerstvo je kruna našeg sudjelovanja. Osobito mi je drago što će se na ovogodišnjem Zelenom tjednu predstaviti do sada najveći broj naših poduzeća i poljoprivrednika – njih gotovo 50. Nadam se da će Zeleni tjedan i u godinama koje dolaze biti središnje mjesto za prezentaciju naše proizvodnje, jačanje postojeće suradnje te pronalazak novih tržišta za plasman naših proizvoda.

Predsjedanje Vijećem Europske unije

Hrvatska i Njemačka ove godine predsjedaju Vijećem EU-a. Jedan od prioriteta našeg predsjedništva jest postizanje dogovora o novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici nakon 2020.Za Europsku uniju, kao prvu poljoprivrednu silu na svijetu, Zajednička poljoprivredna politika jedna je od temeljnih politika. Ona je važna za ruralni razvoj, proizvodnju kvalitetne i sigurne hrane i zaštitu prirodnih resursa, čime izravno utječe na živote svih nas. Iz tog razloga želimo da se zadrži njezina konkurentnost, održivost i odgovarajuća razina financiranja. Pregovori za Višegodišnji financijski okvir su u tijeku. Oni imaju posebno mjesto tijekom hrvatskog predsjedanja, a mi ćemo svojim zalaganjem pomoći postizanje kompromisa.Tijekom ovih šest mjeseci naglasak ćemo staviti i na mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Zeleni plan za Europu

S osobitim entuzijazmom gledamo i na Zeleni plan za Europu koji je nedavno predstavila predsjednica Europske komisije, gospođa Ursula von der Leyen, kao i za proljeće ove godine najavljenu strategiju „Farm to Fork“.Europska hrana, sada globalno prepoznata kao sigurna, hranjiva i visoke kvalitete, mora postati i globalni standard održivosti. Nastojanja Europske komisije da se i u lancu proizvodnje hrane postigne veća razina klimatske neutralnosti zavrjeđuju našu podršku i primjereno financiranje. 

Hrvatsko-njemačka gospodarska suradnja

Dame i gospodo, Hrvatska i Njemačka gospodarski surađuju izvrsno.Iz perspektive poljoprivredno-prehrambenog sektora, od osobite je važnosti snažna trgovinska razmjena između naše dvije države. Njemačka je naš najznačajniji uvozni partner, a u izvozu nalazi se na 4. mjestu posljednje tri godine. Postoji prostor za jačanje suradnje, i iskreno se nadam da će sudjelovanje naših proizvođača na Zelenom tjednu tome doprinijeti.

Hrvatska industrija hrane

Sudionicima i posjetiteljima Zelenog tjedna želim da tijekom sajma istraže i dožive bogatstvo naše ponude te da prepoznaju potencijal suradnje s našom industrijom hrane.Hrvatska ne može konkurirati kvantitetom proizvodnje industrijama hrane velikih europskih država. No, po svojoj je kvaliteti ona zasigurno u europskom vrhu.Kvaliteta naših proizvoda posljedica je prirodnih i klimatskih pretpostavki u spoju s tradicionalnim recepturama i metodama proizvodnje. Umijeće njihove pripreme prenosi se s generacije na generaciju i danas su snažna okosnica imidžaHrvatske kao turističke i gastronomske destinacije.Zato i nije slučajno da je jedan od slogana kojim se Hrvatska predstavlja na međunarodnom turističkom tržištu „Puna okusa“.To prepoznaju i naši gosti iz Njemačke, koji s odmora u Hrvatskoj svojim kućama odlaze ugodno iznenađeni raznovrsnom i ukusnom ponudom.Gosti iz Njemačke su među najbrojnijim posjetiteljima Hrvatske. Prošle godine ih je bilo oko 3 milijuna.

Hrvatska poljoprivreda

Hrvatska je zemlja koja je u zadnjih 20 godina puno ulagala u razvoj svoje poljoprivrede, što iz europskih sredstava, što iz nacionalnih sredstava, kako bismo omogućili ruralnim prostorima rast i razvoj.Danas imamo oko 1,5 milijuna hektara korištenog poljoprivrednog zemljišta koje obrađuje oko 170.000 poljoprivrednika. Oko 97% poljoprivrednika su obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a ponosni smo i na kvalitetan i rastući udio mladih poljoprivrednika. Njih je 13%, što je znatno iznad prosjeka u Europskoj uniji od 6%. Mala gospodarstva s dinamičnom i žilavom proizvodnjom, nositelji koje su mladi poduzetnici, i koje postaju središte njihovog obiteljskog života, koji prepoznaju da je u zdravoj i kvalitetnoj proizvodnja njihova budućnost. To je okosnica hrvatske poljoprivrede i industrije hrane.- zaključio je premijer.

Europske oznake kvalitete

Usmjerenost razvoju i poticanju kvalitete rezultirala je i porastom interesa proizvođača za zaštitom naziva tradicionalnih proizvoda europskim oznakama kvalitete. Neke od ovih proizvoda predstavit ćemo i ovdje u Berlinu, poput nekoliko naših pršuta, slavonski kulen, sir s otoka Paga i maslinovo ulje s otoka Korčule te naša vrhunska vina iz Istre, Dalmacije i Slavonije. Zeleni tjedan i Hrvatska kao zemlja partner vrlo su dobar početak ove dinamične godine i signal novog zamaha u trgovinskoj razmjeni na svim područjima, a osobito na području industrije hrane, između Hrvatske i Njemačke.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.