Ministrica Marija Vučković u posjetu Splitsko-dalmatinskoj županiji

Ministrica Marija Vučković u posjetu Splitsko-dalmatinskoj županiji

Ministrica Marija Vučković posjetila je srijedu, 26. veljače 2020., Splitsko-dalmatinsku županiju te sudjelovala na svečanom otvorenju 25. međunarodnog sajma GAST te uručivanju 47 novih ugovora za područje Jadranske Hrvatske ukupne vrijednosti 41 milijun kuna. Također, potpisala je Sporazum o financiranju vatrogasne djelatnosti s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom (HVZ) te nazočila otvorenju radova Vrtića u Marini, vrijednom 9,2 milijuna kuna.
 
Ministrica Marija Vučković je kao izaslanica Predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića svečano otvorila 25. međunarodni sajam GAST 2020. u Splitu, manifestaciju koja okuplja renomirane predstavnike proizvođača hrane, inovatore i stručnjake koji imaju važan utjecaj na budućnost poljoprivredne proizvodnje i proizvodnje hrane u Hrvatskoj. Prilikom otvorenja istaknula je u kontekstu Europskog zelenog plana i strategije „Od polja do stola“, koja će definirati elemente buduće prehrambene politike, važnost jačanja konkurentnosti hrvatskih poljoprivrednika te kvalitete i prepoznatljivosti hrvatskih tradicijskih proizvoda.
 
„Iako smo najmlađa država članica Europske unije možemo biti izrazito zadovoljni jer danas ukupno imamo 25 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji naziv je zaštićen kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije, upravo prije koji dan naš sir „Bjelovarski kvargl“ dodan je na taj prestižan popis. Ministarstvo poljoprivrede uspostavlja i dobrovoljni nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda - Dokazana kvaliteta - radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda više kvalitete, a ta oznaka jamčit će potrošaču da kupuje domaći proizvod odnosno da glavni sastojak potječe te je proizveden u Hrvatskoj“, istaknula je tom prilikom ministrica Vučković.
 
Ministrica Vučković u svojem posjetu Splitsko-dalmatinskoj županiji je uručila novih 47 Ugovora ukupne vrijednosti odobrene potpore 41 milijun kuna u sklopu četiri mjere iz PRR RH 2014.-2020. za 7 različitih tipova operacija. Potporu je ostvarilo 18 novih korisnika u ukupnom iznosu odobrene potpore u vrijednosti 20,5 milijuna kuna iz mjere 4 „Ulaganja u fizičku imovinu“ za tipove operacija 4.1.1 „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava”, 4.1.2 „Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš“ i   4.1.3 „Korištenje obnovljivih izvora energije“. U sklopu mjere 6 „Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja“ za tip operacije 6.3.1 „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ potpisano je 18 novih ugovora ukupne vrijednosti odobrene potpore veće od 2 milijuna kuna. Iz mjere 7 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ za tip operacije 7.2.1 „Ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda“ potpisan je jedan novi ugovor vrijedan 1,9 milijuna kuna.  Također, uručeno je 10 novih ugovora s odobrenim iznosom potpore od 16,6 milijuna kuna u provedbi mjere 8 „Ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma“ za tipove operacija 8.6.1 „Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumsko-uzgojnim radovima“ i „8.6.2 „Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva“.
 
Također, potpisan je Sporazum o financiranju vatrogasne djelatnosti za aktivnosti opremanja i aktivnosti osposobljavanja vatrogasnih zajednica za razdoblje od 2020. do 2023. godine između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice. Njime se definiraju sredstva koja će se koristiti za poslove obavljanja vatrogasne djelatnosti, i to za aktivnosti opremanja i osposobljavanja. Naime, stupanjem na snagu novoga Zakona o vatrogastvu 1. siječnja 2020. došlo je do postotnog povećanja namjenskih sredstava za vatrogasnu djelatnost odnosno s dosadašnjih 15 na 20 % od ukupno godišnje prikupljenih sredstava OKFŠ-a, namijenjenih kao i do sada za opremanje i osposobljavanje svih vatrogasnih zajednica s područja Hrvatske, prema Programu Hrvatske vatrogasne zajednice. Tijekom prošle godine u cilju protupožarne preventive na području cijele Hrvatske, utrošeno je oko 100 milijuna kuna, a osigurana je i nabava opreme i osposobljavanje pripadnika vatrogasnih postrojbi i to ne samo onih na kršu, kao do sada, nego s područja cijele Hrvatske - 74 vozila (28 pick-up vozila i 46 kombi vozila) za vatrogasne zajednice diljem Hrvatske te je financirano osposobljavanje 6.000 vatrogasaca.
 
Ministrica Marija Vučković nazočila je i otvorenju radova Vrtića u Marini, projektu vrijednom 9,2 milijuna kuna, od čega je čak 7,4 milijuna kuna EU potpora odobrena iz Programa ruralnog razvoja. Projektom je predviđena izgradnja dječjeg vrtića s 3 vrtićke i 1 jasličkom skupinom i svim potrebnim pratećim prostorima za potpuno funkcioniranje nove zgrade. Vrtić je namijenjen za 72 djece ukupno od čega je 60 vrtićke, a 12 jasličke dobi. Općenito, na području Splitsko-dalmatinske županije, kroz navedenu operaciju odobreno je ukupno 26 projekata u ukupnom iznosu od 137,4 milijuna kuna, od čega je za ulaganja u izgradnju i opremanje dječjih vrtića odobreno 17 projekata u iznosu odobrene potpore od gotovo 84 milijuna kuna. Osim kroz navedenu operaciju, iz mjere 7 u Splitsko-dalmatinskoj županiji, sufinancirani su i projekti za sastavljanje i ažuriranje planova za razvoj jedinica lokalne samouprave, ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda te ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta. Kroz 51 projekt uloženo je 51,6 milijun kuna, a od početka provedbe Programa ruralnog razvoja do sada je za Splitsko-dalmatinsku županiju ugovoreno 570 milijuna kuna te je isplaćeno više od 266 milijuna kuna.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.