U Saboru izglasani voucheri za putovanja - spas za likvidnost turističkih agencija

uhpa

Danas su u Saboru uz paket drugih mjera usmjerenih na ublažavanje posljedica epidemije bolesti COVID-19  usvojene i izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu po hitnom postupku po kojima se turističkim agencijama omogućilo izdavanje vrijednosnih vouchera umjesto povrata putnicima za paket aranžmane.  

„Zahvalni smo Ministarstvu turizma, Vladi RH i Saboru na prihvaćanju naših  prijedloga da se za neizvršene ugovore o putovanju u paket aranžmanu koji su se trebali dogoditi u ovim izvanrednim okolnostima, odnosno nakon 1. ožujka 2020. godine, omogući izdavanje vaučera. Putnik je u potpunosti zaštićen jer dobiva vrijednosni vaučer u iznosu uplaćenog koji može iskoristiti za drugo putovanje ili odgođeni termin putovanja po smirivanju situacije.“ Izjavio je predsjednik UHPA-e Tomislav Fain. Dodaje i da će vaučer biti pokriven već ugovorenom jamčevinom putničkih agencija za slučaj nesolventnosti. „Putnik ima i pravo ukoliko se odluči za povrat sredstava i ne želi iskoristiti ranije uplaćeno i rezervirano putovanje, po isteku 180 dana od dana prestanka posebnih okolnosti i na puni povrat uplaćenih sredstva u roku od 14 dana.“

 „Kao članovi Europskog udruženja nacionalnih udruga putničkih agencija i organizatora putovanja (ECTAA)  sudjelovali smo u pregovorima s Europskom komisijom slijedom kojih je izdana uputa potrošačima da prihvate odgode putovanja i vaučere. U komunikaciji s kolegama iz ECTAA-e iz brojnih zemlja poput Francuske, Belgije, Finske, Nizozemske, Velike Britanije, Italije, Poljske koji su u suradnji sa svojim Vladama također uveli institut vaučera u nekom obliku, došli smo do zadovoljavajućeg rješenja  te nam je jako drago da su i naše Ministarstvo turizma i Vlada prihvatili prijedlog i pokazali veliko razumijevanje za sektor koji se našao u nezapamćeno teškoj situaciji.“  izjavio je predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK Boris Žgomba, ujedno i član Upravnog odbora ECTAA-e.

Agencije, osim što je novi booking i priljev bilo kakvih sredstava u potpunom zastoju od veljače,  nisu mogle ni do sredstava za već rezervirana putovanja jer je novac već proslijeđen drugima u lancu paketnog aranžmana poput aviokompanija i hotela. Isti su povrat agencijama omogućili većinom u obliku depozita, vaučera, odgodama termina a često i nikakav. Putničke agencije su ranije važećih odredbama Zakona u koji je bila prenesena EU Direktiva o paket i povezanim putnim aranžmanima, bile u nemoguće teškoj situaciji i prisiljene podnijeti teret krize same, i prije dodatne eskalacije u ostatku gospodarstva. Već u anketama HGK i UHPA kroz veljaču,  stopiranjem školskih putovanja, kongresa, poslovnih putovanja, ograničenjima međunarodnih putovanja kao i dolazaka gostiju iz Azije i drugih tada žarišnih zemlja, njih 92 posto je osjetilo jake i srednje negativne posljedice na dugoročno poslovanje. Taj se utjecaj zatvaranjem svih granica i djelatnosti samo povećao posljednjih mjesec dana. Ujedno od 2061 registriranih tvrtki za djelatnost putničkih agencija i organizatora putovanja njih 99,3% spada u kategoriju malih ili mikro tvrtki te im ovakvi gubici predstavljaju enorman udarac na poslovanje, a kako se radi često o obiteljskim tvrtkama, to je direktno prihod cijelih njihovih obitelji.

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i  Udruženje  putničkih agencija (UPA HGK) predstavljaju vodeća strukovna udruženja u turizmu koja zastupaju  interese preko 2000 registriranih tvrtki za djelatnost turističkih agencija i turoperatora i  zapošljavaju skoro 6 i pol tisuća ljudi.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.