Fasimon najavio zatvaranje Rafinerije Sisak, Čorić iznenađen

Fasimon najavio zatvaranje Rafinerije Sisak, Čorić iznenađen

Novi predsjednik uprave Ine Sandor Fasimon u Budimpešti je najavio zatvaranje pogona u Sisačkoj rafineriji, ali i obećao da će svi radnici biti zbrinuti te naglasio da Ina mora nastaviti s uspješnim poslovnim rezultatima kao proteklih godina.

 

 

Sandor Fasimon, Sisak ne zarađuje novac

"Moje stajalište, s obzirom na poslovne rezultate tvrtke, jest da Sisak ne zarađuje novac. To znači da je potrebna transformacija, a ono što će se najvjerojatnije dogoditi jest da će Rafinerija biti na jednoj lokaciji, a druga će se iskoristiti za logistiku, za druge industrijske namjene", rekao je Fasimon, glavni šef MOL-a u Mađarskoj za RTL. Podsjetio je da je Mađarska u prošlosti imala pet rafinerija. "Danas imamo jednu, ali nismo napustili nijednu prošlu lokaciju, već smo tamo pokrenuli nove poslove", napomenuo je. Rekao je da bi, gledajući brojke, rafineriju koncentrirao na jedno mjesto - "vrlo vjerojatno u Rijeku, ali ne želim to reći definitivno".

Na pitanje kako će riješiti socijalni problem koji će biti ogroman rekao je da prvo mora osmisliti što će učiniti i koliko ljudi treba za to. "Ina uvijek brine o svojim radnicima, tako da nitko neće završiti na ulici. U najgorem slučaju, ako bude viškova, otpremnine će biti fer, to uopće nije upitno. Želimo nastaviti posao i iskoristiti puni potencijal Ine. Znam da on postoji, znam kolege i znam koliko su profesionalni", naglasio je.

Jedan od Fasimonovih interesa je i kutinska Petrokemija, a Ina, odnosno Mol zainteresirani su za ulazak u vlasničku strukturu kutinske tvornice s još nekim strateškim partnerima. "Nije tajna da se pregovora oko toga. Ako se ta tvrtka može voditi na tržišnim osnovama, bez svih prijašnjih problema, onda svakako možemo biti zainteresirani za takvu suradnju, a to je nova poslovna linija", istaknuo je Fasimon. Svoje dužnosti u Ini Fasimon će službeno preuzeti sredinom šestog mjeseca, kada i stiže u Zagreb.

 

 

Ćorić iznenađen


Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić kazao je kako je iznenađen najavom Sandora Fasimona o zatvaranju dijela sisačke rafinerijedopustivi. "Republika Hrvatska je angažirala konzultanta za procjenu i potencijalni otkup dionica Ine od MOL-a. Držimo da bilo kakvi jednostrani potezi mađarske strane nisu potrebni", izjavio je Ćorić za Novu TV. Na upit hoće li na to reagirati, odgovorio je kako će Fasimon preuzeti mjesto predsjednika uprave INA-e u lipnju te će, kada stupi na tu dužnost, hrvatski predstavnici u upravi i nadzornom odboru započeti razgovore. "Naravno da Ina zahtjeva nova ulaganja i jačanje njezinih kapaciteta je svima u interesu. Što se tiče novca, jedna od potencijalnih alternativa j pronalazak strateških partnera. Ako se odlučimo na otkup, novac neće biti problem ", rekao je. Osobno je, kaže, za otkup dionica Ine, a smatra i da je u Petrokemiji potreban privatni kapita".

Sekulić, sramotna odluka nekoga tko nema znanja o rafinerijskoj preradi

Prvi sindikalist sisačke rafinerije Predrag Sekulić komentirao je odluku vrha MOL-a da zatvaraju rafineriju u Sisku, rekavši kako je njegovo osobno stajalište da i novi izabrani predsjednik Uprave ide u smjeru svog prethodnika.

Borba se nastavlja. Tražimo od svih relevantnih institucija da nas prime i da pogledaju naše rezultate, da vidimo tko tu laže. Ako je to sve istina što novi predsjednik Uprave govori zašto se ne izađe s rezultatima, rekao je Sekulić.

Istaknuo je da Vlada treba reagirati, te da je ovo jednostrana odluka koja i nije odluka jer u Hrvatskoj postoji Zakon o energiji i Zakon o upravljanju trgovačkim društvima. Vlada bi trebala slijediti ta dva zakona i sve će biti u redu.
Ovo je jedna sramotna odluka nekog modelatora koji apsolutno nema nikakvih znanja o rafinerirskoj preradi, zaključio je Sekulić.

hrt/HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.