Inicijativa Tri mora prilika za jačanje ekonomske suradnje s Rumunjskom

Inicijativa Tri mora prilika za jačanje ekonomske suradnje s Rumunjskom

„Mi kao najmlađe države članice EU se nalazimo pred puno većim izazovima od starih članica i to je, između ostalog, još jedan od razloga zbog kojeg moramo blisko surađivati. Istaknuo bih inicijativu Tri mora kao projekt koji bi nas još više trebao približiti u gospodarskom smislu, a posebno dobru priliku za jačanje gospodarske suradnje vidim u IT sektoru koji je u Rumunjskoj vrlo razvijen“, naglasio je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU, Ivan Barbarić, na sastanku sa državnom tajnicom u Ministarstvu za poslovno okruženje, poduzetništvo i trgovinu Rumunjske, Gabrielom Voicilom.

„Naše države su male u globalnom kontekstu pa gospodarstvenici trebaju svu moguću pomoć. Moja nada je da će Rumunjska i Hrvatska naći najbolji način kako se razvijati i osigurati svojim građanima dobar standard. Poduzetnici trebaju potporu institucija i Komora kako bi im zakonodavstvo bilo što prilagođenije“, poručila je Voicila, dodavši da treba naći što povoljniji modalitet povezivanja poduzetnika iz naših dviju zemalja. Posebno ju je zanimalo zašto je HGK otvorila predstavništvo u Moskvi, budući da je politička situacija s Rusijom složena zbog sankcija.

„Ambicije tvrtki određuju gdje ćemo otvarati predstavništva. Naše moskovsko predstavništvo je omogućilo domaćim tvrtkama izvozne ugovore teške više desetaka milijuna eura, a neke naše kompanije su tamo otvorile i tvornice“, pojasnio je Barbarić. Posljednjih desetak godina gospodarstvo Rumunjske raste bržom dinamikom od prosjeka EU28 i od prosjeka EU10. Sa samo dvije godine recesije, Rumunjska je četvrta među zemljama EU28 i druga među zemljama EU10 s najbržom dinamikom prosječnoga rasta BDP-a u razdoblju 2008. – 2017.

Konkretno, u 2017. godini Rumunjska je zabilježila drugu najveću (nakon Irske) stopu realnog rasta BDP-a među zemljama EU28 i najveću stopu rasta među zemljama EU10. Kako takav rast ujedno podrazumijeva i rast domaće potražnje hrvatski poduzetnici imaju priliku bolje se pozicionirati na ovome tržištu koje broji oko 19 milijuna stanovnika. Pritom valja istaknuti da je vrijednost robnog uvoza Rumunjske u razdoblju od 2008. do 2018.godine povećan za 32 posto po čemu se Rumunjska smjestila među deset članica EU s najvećim rastom uvoza u tom razdoblju.

Trgovinska razmjena između Hrvatske i Rumunjske u 2017. je iznosila 328,4 milijuna eura. Naš izvoz na rumunjsko tržište rastao je u odnosu na 2016. za 36,4 posto (150 milijuna eura), a iz Rumunjske smo uvezli robe u vrijednosti 178,3 milijuna eura (rast 18,3 posto). Najviše izvozimo mineralna i kemijska gnojiva, kamenu vunu, šećer te strojeve za obradu gume i plastike, dok najviše uvozimo žive životinje, ploče iverice, osobne automobile i odjeću.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.