Daljnje usporenje inflacije

Daljnje usporenje inflacije

Godišnji je rast potrošačkih cijena u siječnju iznosio tek 0,2% spustivši se time na najnižu razinu od kraja 2016. godine. Znatno usporenje godišnjega rasta temeljilo se na padu cijena hrane (-0,9%) koje čine trećinu potrošačke košarice – cijene prerađenih prehrambenih proizvoda usporile su rast s 1,9% na 1,5%, dok su neprerađeni prehrambeni proizvodi ubrzali pad s -0,6% na -3,5% (na što je utjecalo i smanjenje stope PDV-a na dio svježih prehrambenih proizvoda). Pale su i cijene energije (-0,3%), prvi put od sredine 2017. godine, na što je primarno utjecao snažniji pad cijena goriva i maziva za automobile (s -0,8% u prosincu na -4,1% u siječnju). Kretanje cijena goriva i maziva za automobile slijedi trend kretanja cijena nafte na globalnom tržištu koje padaju na godišnjoj razini od prosinca prošle godine – prosječna je cijena u siječnju bila 13,5% niža u odnosu na godinu dana prije.

Slabljenje inflatornih pritisaka prisutno je i na području cijele EU. U siječnju je godišnji rast Harmoniziranog indeksa potrošačkih cijena u EU iznosio 1,5% te je bio niži nego prethodnoga mjeseca za 0,1 postotni bod. Pritom su razlike među članicama bile prilično male: od najnižih 0,5% (Grčka) do najviših 3,2% (Rumunjska). U usporedbi s ostalim članicama EU Hrvatska je, prema Harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena (0,6%), imala drugu najnižu inflaciju u EU.

U kontekstu usporavanja globalnoga gospodarskoga rasta te nižeg rasta cijena sirovina (osobito sirove nafte), u ovoj godini Europska komisija očekuje nešto nižu inflaciju i na području EU i u Hrvatskoj: na području EU 1,6% (0,3 postotna boda niže nego 2018.), a u Hrvatskoj 1,4% (0,2 postotna boda niže nego 2018.). Stoga Europska središnja banka očekuje da će njene povijesno niske ključne kamatne stope ostati takvima barem još tijekom ljeta ove godine, odnosno onoliko dugo koliko bude potrebno kako bi se osigurala daljnja postojana prilagodba inflacije razinama koje su ispod, ali blizu 2% u srednjoročnom razdoblju. Istodobno, inflacija u SAD-u također slabi (u siječnju 1,9%) te središnja banka SAD-a usporava proces podizanja svojih kamatnih stopa - na posljednjem sastanku krajem siječnja nije mijenjala svoje kamatne stope, koje je postupno podizala od kraja 2015. godine, u prošloj godini četiri puta.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.