Sigurna proizvodnja za uspješan plasman proizvoda na domaća i inozemna tržišta

KOLAR

Kako dočekuju novu sezonu, upitali smo dvojicu hrvatskih poljoprivrednika osiguranih kod Croatia osiguranja.

- Suša i tuča su među našim najvećim rizicima - govori nam mladi međimurski poljoprivrednik Matija Drk. Pitali smo ga što ga najviše brine u poslu kojim se bavi, a koji uvelike ovisi o vremenskim prilikama. Odgovara nam da je cijena krumpira trenutno visoka jer su druga tržišta, konkretno njemačko, pretrpjela sušu, pa je ondje urod znatno slabiji. - Vlada visoka potražnja, što je izvrsna prilika za izvoz hrvatskih proizvoda. To, s druge strane, nije dobra situacija za tamošnje poljoprivrednike. Eto, to su vam vremenske neprilike: jednima svane, drugima smrkne - dodaje Drk, koji danas s obitelji obrađuje 50-ak hektara zemlje, na kojoj siju kukuruz i pšenicu te sade krumpir. Svoje kulture na tržište plasiraju putem organiziranog otkupa. Pšenicu, primjerice, od njih otkupljuju Čakovečki mlinovi.

Četrdesetak godina dobrih iskustava i suradnje s Croatiom

Ivan Kolar iz Pavlovca, sela iz Bjelovarsko-bilogorske županije, na 150 hektara sije pšenicu, soju, kukuruzu, suncokret, ječam i zob, a uz to ima i muzne krave te se bavi i tovom junadi. Do sada je, kaže, na svojim nasadima i usjevima nekoliko puta imao štete prouzročene upravo vremenskim neprilikama. - Ostaviti sve što stvorimo na milost ili nemilost prirodi, prevelik nam je ulog. Bilo bi neodgovorno prepustiti se riziku da sve što imamo nestane u samo dva sata - govori Kolar.Osim što su poljoprivrednici, Matija Drk i Ivan Kolar imaju još jednu poveznicu. Naime, obojica su osigurani u Croatia osiguranju. Znajući što vremenski ekstremi poput olujnog nevremena ili proljetne tuče, kao i njihova sušta suprotnost u obliku ekstremne suše, mogu učiniti plodovima njihova rada, za obojicu nema dvojbe: treba se osigurati na vrijeme.

- U Croatiji smo osigurani četrdesetak godina. Imali smo štete na vozilima i na poljima, no Croatia je uvijek bila tu kada treba - istaknuo je Kolar.Da je osiguranje rješenje uz koje se ekonomska šteta prouzrokovana vremenskim neprilikama može sanirati, slaže se i Matija Drk. - Danas se, uz potporu do 70 posto plaćene premije osiguranja, jednostavno morate osigurati. U razgovoru s kolegama poljoprivrednicima, svi uvijek dođemo do istog zaključka. Prvo uložiš sve što imaš, a onda čekaš da te kakva vremenska nepogoda dovede do bankrota? To nema smisla. Osigurali smo se odavno - poručuje. Dolazak proljeća za ljude koji se ne bave poljoprivredom obično znači izlazak iz zimskog sivila kojem se vesele, no za poljoprivrednike proljetna sezona podrazumijeva intenzivnije radove, ali i mogućnost vrlo nestabilnih vremenskih prilika. Proteklih je godina proljetno vrijeme itekako znalo "pokazati zube - pa su tako i štete u poljoprivredi bile višemilijunske.

 

Osiguranje usjeva i nasada u Croatia osiguranju

Stoga, razmišljate li i vi o tome kako na vrijeme zaštititi plodove svojega rada te kako biste u nenadanim situacijama poput poplava ili požara, koji itekako mogu uništiti proizvodnju, rado imali partnera na kojeg možete računati, obratite se osiguravateljskoj kući s najviše iskustva. Croatia osiguranje ima rješenje. Osiguranje usjeva i nasada pokriva rizike na usjevima kao što su pšenica, kukuruz, ječam i druge vrste te na nasadima poput maslinika, vinograda i voćnjaka, a zaštititi se mogu i domaće životinje, i to od uginuća, eutanazije i drugih gubitaka. Za poljoprivrednike je značajna pogodnost što se u sklopu police može iskoristiti financijska potpora do 70 posto plaćene premije osiguranja koju omogućavaju Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i proračun RH, do maksimalnog iznosa od 75.000 eura. Sa stoljetnom prisutnošću na tržištu, Croatia osiguranje najbolje poznaje potrebe svojih osiguranika te u skladu s time za njih kreira najbolja rješenja. Više informacija o polici osiguranja usjeva i nasada, kao i načinima njezina ugovaranja, možete pronaći na linku.

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.