INA d.d. i HEP d.d. osvojili Deloitteovu nagradu „Green Frog“

INA d.d. i HEP d.d. osvojili Deloitteovu nagradu „Green Frog“

INA d.d. osvojila je Deloitteovu Green Frog nagradu za najbolje izvješće o održivosti, dok je HEP d.d. osvojio Green Frog nagradu za najveći napredak u izvještavanju u 2018. godini.

Svečana dodjela nagrade na razini država srednje Europe, kojima su se ove godine pridružile Rusija i druge države iz Zajednice neovisnih zemalja, po prvi je puta održana u Hrvatskoj, i to u sklopu konferencije „Ulaganje u održivost“, koju su zajednički organizirali Deloitte, Hrvatska udruga poslodavaca i Global Compact Mreža Hrvatske. 

Uvodne govore održali su Vedrana Jelušić, Deloitteova partnerica u Odjelu financijskog savjetovanja koja je istaknula: „Drago nam je da možemo pružiti podršku investitorima kojima su ulaganja u održivost prioritet. Smanjenje štetnih emisija, povećanje energetske učinkovitosti i zaštita okoliša podižu konkurentnost i jačaju otpornost gospodarstva u svim ekonomskim ciklusima.” i Davor Majetić, glavni direktor HUP-a koji je izjavio: „Tvrtkama je danas isplativije ulagati u održivost nego ignorirati ovaj aspekt poslovanja jer sva istraživanja ukazuju na to da budući dionici poslovne zajednice sve više evaluiraju tvrtku upravo kroz aktivnosti koje provode na području ulaganja u održivost. Tvrtke koje ulažu u održivost su konkurentne i privlačne budućim investitorima, ali i potrošačima i klijentima kao i novim zaposlenicima koji sve više traže posao u tvrtkama koje imaju razvijene više ciljeve poslovanja.“  

Uzvanike su pozdravili i Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike i Zdenko Lucić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta. Tom prigodom ministar Ćorić je rekao: „Poslovati u skladu s ciljevima održivog razvoja je zahtjevan proces i kratkoročno nosi velike troškove, no dugoročno se uvelike isplati. Čestitam svim tvrtkama koje se danas natječu za nagradu Green Frog i koje su učinile sve da osvijeste važnost primjene politika održivog razvoja. Održivo poslovanje jamči uspješnu i sigurnu budućnost za sve koji ga primjenjuju.“

“Deloitteov natječaj Green Frog za najbolje izvješće o održivosti je inicijativa koja nastoji promicati održivost kao temelj poslovne uspješnosti. Iz godine u godinu, na navedeni natječaj prijavljuje se sve više sudionika, a ove godine je taj broj posebno impozantan” istaknula je Ivana Turjak Čebohin, direktorica u Deloitteu i voditeljica Green Frog Award Hrvatska te dodaje “Navedeno budi nadu da su hrvatske tvrtke prepoznale potrebu integriranja održivih ciljeva u strateške ciljeve, kao nepobitno ključnog uvjeta uspješnog opstanka na dugi rok”.

Nagradu Green Frog Deloitte dodjeljuje od 2000. godine. Ove je godine zaprimljeno i ocijenjeno 112 izvješća, što predstavlja najveći broj izvješća dosad, od kojih se 10 kvalificiralo za ulazak u regionalni krug natjecanja, a pet u uži krug za dodjelu nagrade na regionalnoj razini. Sva su ovogodišnja izvješća pripremljena u skladu sa smjernicama Međunarodnog vijeća za cjelovito izvješćivanje (IIRC). Države koje prednjače u cjelovitom izvješćivanju su: Poljska (24 %) i Hrvatska (20 %).

„Iznimno mi je drago što je Ina, već treću godinu za redom, proglašena dobitnikom Green Frog nagrade za najbolje izvješće o održivosti u Hrvatskoj. Ova nagrada dokazuje da su naši napori u ostvarivanju održivog poslovanja prepoznati i daje nam vjetar u leđa da i dalje predano radimo na još jačoj integraciji održivosti u sve naše poslovne procese. Svjesni smo da ulaganjima u održivi razvoj dodatno gradimo ugled kompanije, povećavamo svoju konkurentnost na tržištu te smanjujemo okolišne rizike, ali i brinemo o očuvanje društvene „dozvole za rad”, koja se temelji na prihvaćanju od strane lokalne zajednice.“ izjavila je Angelika Brnada, direktorica Održivog razvoja i zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša INA-e. 

“Veličina i značaj HEP grupe te široki raspon ekonomskih, okolišnih i društvenih utjecaja, učvrstili su nas u odluci da izvještavanju o održivosti pristupimo odgovorno i angažirano, nastojeći pratiti najbolju postojeću praksu. Priznanje koje smo danas dobili doživljavamo kao potvrdu da smo na pravom putu kad je riječ o kvalitetnoj, sveobuhvatnoj i transparentnoj komunikaciji s našim dionicima. Zahvaljujem žiriju i čestitam organizatoru na uspješno organiziranom događaju, kao i samoj nagradi Green Frog, koja je vrijedan i poticajan projekt nagrađivanja dobre prakse izvještavanja o održivosti.” izjavio je Marko Ćosić, član Uprave HEP d.d.

U sklopu konferencije održana je i panel rasprava “Ulaganje u održivost” na kojoj se raspravljalo o najnovijim trendovima ulaganja s učinkom. Panel je moderirala Vedrana Jelušić, dok su u raspravi sudjelovali: Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave, Zagrebački holding, Victoria Zinchuk, direktorica, EBRD Hrvatska, Branimir Muidža, generalni direktor Tvornice cementa Kakanj i generalni direktor HeidelbergCement grupacije u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, Marko Ćosić, član Uprave, HEP d.d., Miroslav Klepač, član Uprave, Croatia osiguranje d.d. i Rafal Rudzki, viši menadžer, Deloitte Poljska.

Nagrade na regionalnom natječaju za najbolje izvješće o održivosti u srednjoj Europi i Zajednici neovisnih zemalja (CIS) osvojili su Orange Poljska, Nornickel i Plzensky Prazdroj.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.