Proširuje se povećanje plaća iz Kolektivnog ugovora ugostiteljstva na sve radnike i ugostitelje u RH

Proširuje se povećanje plaća iz Kolektivnog ugovora ugostiteljstva na sve radnike i ugostitelje u RH

Od prvog lipnja 2019. godine povećanje minimalnih bruto plaća od 5% koje su ugovorili socijalni partneri u turizmu za temeljna ugostiteljska zanimanja proširuje se na sve poslodavce i radnike u RH u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. Rezultat je to Odluke o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora ugostiteljstva (KUU) koja je objavljena 3. svibnja 2019., a koju je donijelo Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava.

„Bolji radni uvjeti i povećanje standarda zaposlenika preduvjeti su borbe protiv rada na crno i odljeva kvalitetnih i stručnih ljudi. HUP će i dalje intenzivno raditi na poboljšanju poslovne klime i nadležnim ministarstvima kontinuirano predlagati rješenja za poticanje gospodarskog rasta u Hrvatskoj. Donošenje odluka o proširenoj primjeni granskih kolektivnih ugovora, koji kao takvi u realnom sektoru jedino egzistiraju za ugostiteljstvo i graditeljstvo, za HUP je dodatno priznanje kvaliteti socijalnog dijaloga te potvrda važnosti uloge HUP-Udruge ugostiteljstva i turizma u zastupanju interesa članova koji imaju mogućnost kroz aktivnosti HUP-a izravno se uključiti u pregovore i dogovoriti napredna rješenja u uređenju radnih odnosa u svom sektoru.“- izjavio je tim povodom Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

HUP- Udruga ugostiteljstva i turizma je zajedno s granskim sindikatima u novom postupku proširenja primjene kolektivnih ugovora postavila okvir za uređenje plaća i radnih odnosa s ciljem postizanja ujednačenih i viših standarda poslovanja u sektoru ugostiteljstva te s ciljem suzbijanja nelojalne konkurencije ugovorila sljedeće izmjene u uređenju najnižih osnovnih bruto plaća u ugostiteljskoj djelatnosti, na način da se mijenja članak 30. stavak 4. KUU i minimalne plaće će iznositi

 

        GRUPA SLOŽENOSTI POSLOVA

TIPIČNI POSLOVI

 

Minimalna osnovna plaća BRUTO u kn

I

JEDNOSTAVNI POSLOVI

Pokazuje osnovno znanje. Potrebne osnovne vještine za obavljanje jednostavnih rutinskih poslova.

npr:   kao što su poslovi sobarice, nosača prtljage,  i drugi slični poslovi

3.750,00

II

MANJE ZAHTJEVNI POSLOVI

Pokazuje i koristi osnovno znanje na određenom području, koristi vještine za obavljanje zadataka. Pomoću jednostavnih sredstava za rad obavlja manje složene poslove.

npr: kao što su poslovi pomoćnog konobara, pomoćnog kuhara, pomoćnog recepcionara, pomoćnog slastičara i drugi slični poslovi 

 

4.100,00

III

ZAHTJEVNIJI POSLOVI

Primjenjuje znanje na određenom području, preuzima odgovornost za izvršenje zadataka uz ograničenu  samostalnost u radu.

npr:kao što su poslovi konobara, kuhar, slastičara, recepcionara i drugi slični poslovi

 

4.950,00

 Odluka o proširenju primjene Dodatka I Kolektivnog ugovora ugostiteljstva rezultat je dugogodišnjeg kvalitetnog dijaloga socijalnih partnera i uvažavanja sektorskog dijaloga od strane Ministarstva rada. Naime, u ožujku 2018. HUP-Udruga ugostiteljstva i turizma i Sindikat turizma i usluga Hrvatske i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije sklopili su Kolektivni ugovor ugostiteljstva koji je, među ostalim, donio značajnija povećanja najnižih osnovnih plaća za sva tipična ugostiteljska zanimanja (10 %). Kroz Dodatak I Kolektivnog ugovora ugostiteljstva ugovorene su izmjene na tragu  tržišnih kretanja, potreba i trendova u ugostiteljskoj djelatnosti te su dodatno povećane minimalne plaće za 5 %, odnosno 9 % za razred I koliko iznosi nova minimalna plaća RH.  

Povodom daljnjeg povećanja najnižih plaća u ugostiteljstvu s ciljem ujednačavanja uvjeta poslovanja predsjednik HUP Udruge ugostiteljstva i turizma, Željko Kukurin je izjavio: “Turistički sektor suočava se s nizom izazova a ljudski potencijali jedan su od najvećih. Cijela industrija se trudi kontinuirano unaprjeđivati uvjete rada za naše zaposlenike kako bi osigurali konkurentne uvjete u odnosu na zemlje u okruženju. Proširenje predmetnih izmjena Kolektivnog ugovora ugostiteljstva još je jedan korak u tom smjeru. Granski sindikati važan su partner na tom putu i zato mi je drago da s njima postižemo konsenzus oko važnih pitanja i zajedno unapređujemo sektor u kojem radimo.“  

 „Proširenjem primjene Dodatka I Kolektivnog ugovora ugostiteljstva kojim smo ugovorili veće plaće poboljšat će se položaj ugostiteljskih radnika radi motiviranja kvalitetne stručne radne snage na zapošljavanje u ugostiteljstvu u Republici Hrvatskoj i sprječavanja daljnjeg iseljavanja te unaprijediti učinkovitost sektora. Ugovoreni novi iznosi najniže bruto osnovne plaće za tipična radna mjesta u ugostiteljskoj djelatnosti u iznosu od 4.950,00 kn za poslove konobara, kuhara, slastičara, recepcionara itd. predstavlja minimalnu osnovnu plaću na koju se dodatno obračunavaju dodaci za noćni rad, rad nedjeljom i blagdanom te prekovremeni rad prema kolektivnim ugovorom definiranim iznosima“, izjavila je Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske istaknuo je: „U cilju očuvanja stabilnosti radnih mjesta i daljnjeg razvoja turističkog sektora nužno je ukinuti visoka porezna i parafiskalna opterećenja rada te osigurati primjenu Kolektivnog ugovora za ugostiteljstvo, uz istovremenu promociju ugostiteljskih zanimanja i reformu strukovnog obrazovanja. Od države očekujemo podršku našim naporima kroz osiguranje stabilnog poslovnog okruženja te kontrolu isplate plaća utvrđenih Kolektivnim ugovorom ugostiteljstva za domaće i strane ugostiteljske radnike u Hrvatskoj. Time će se spriječiti nelojalna konkurencija i sve njene štetne posljedice na radnike, poslodavce i državni proračun, kao i osigurati zakonite uplate poreza i doprinosa koje će se pozitivno odraziti na punjenje državnog proračuna, a time na sadašnji i budući materijalni položaj radnika, što je od najvećeg interesa poslodavaca i sindikata.“

Institut proširene primjene pritom je za ugostitelje poduzetnike posebno važan jer, s obzirom na različiti intenzitet poslovanja i specifičnost dnevnog i tjednog rasporeda radnog vremena, bez istoga ne bi imali  mogućnost korištenja preraspodjele u maksimalnom trajanju – 60 sati unutar 6 mjeseci i mogućnost korištenja skraćenog dnevnog odmora od 8 sati, ukoliko nisu članovi HUP-a ili nemaju sklopljen kućni kolektivni ugovor.

Za socijalne partnere u sektoru turizma slijede kolektivni pregovori o usklađenju sadržaja granskog ugovora s novim potrebama i trendovima u ugostiteljskoj djelatnosti. Stoga i ova odluka predstavlja dodatnu odgovornost za sindikate i HUP, kao jedinu reprezentativnu udrugu poslodavaca, da i u novim kolektivnim pregovorima sa socijalnim partnerima zastupa interese poslodavaca i postigne potrebna unaprjeđenja i usklađenje uvjeta zapošljavanja i rada kako bi se zadržala stabilnost granskog uređenja radnih odnosa i dugoročno osigurao snažniji i održiv razvoj hrvatskog turizma i gospodarstva.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.