Ministar turizma Gari Cappelli posjetio Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Ministar turizma Gari Cappelli posjetio Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Ministar turizma Gari Cappelli danas je posjetio Ekonomski fakultet sveučilišta u Zagrebu gdje se sastao s dekanom Juricom Pavičićem, prodekanom i redovitim profesorom na Katedri za turizam Oliverom Kesarom i suradnicima nakon čega je zajedno s pomoćnikom ministra Robertom Pendeom sudjelovao na panel raspravi o aktualnim i budućim trendovima razvoja turizma u Hrvatskoj. Ministar je govorio i o važnosti strukovnog srednjoškolskog obrazovanja za turistička i ugostiteljska zanimanja ali i o potrebi za sve većim brojem visoko obrazovanih kadrova koji će utjecati na kreiranje budućnosti turizma i upravljati turističkim subjektima te je naglasio kako „postoji veliki potencijal za zapošljavanje menadžera u turizmu“.

Odgovarajući na pitanja studenata ministar Cappelli osvrnuo se na moguća rješenja za produženje turističke sezone koja prije svega vidi kroz razvoj posebnih oblika turizma, naročito zdravstvenog turizma gdje je prosječna potrošnja gostiju čak duplo veća od prosječne potrošnje, a korisnici u zdravstvenom turizmu ostvaruju i do 13 noćenja što je iznad prosjeka duljine boravka.
 
Pomoćnik ministra Robert Pende govorio je o investicijama u hrvatski turizam pri čemu je naglasio kako se u Ministarstvu turizma i u Hrvatskoj općenito ne gleda drugačije na hrvatske i inozemne investicije. „Investicije u sve oblike turističke ponude su dobrodošle, bile one greenfield ili brownfield, a prisustvo međunarodnih brandova u hotelijerstvu dokaz je kvalitete koju hrvatski turizam nudi te oni pomažu u stvaranju imidža Hrvatske kao relevantne zemlje na turističkoj karti svijeta“, istaknuo je pomoćnik Pende.
 
Ministar Cappelli predstavio je studentima i program stipendiranja koji Ministarstvo turizma provodi od 2008. godine, od kada je u suradnji s partnerima sufinanciralo stipendije za 1.754 učenika za koje je isplaćeno više od 12,8 milijuna kuna. Temeljem navedenog programa učenici i studenti imaju pravo na maksimalno 1.200 kuna mjesečne stipendije, a odmah po završetku redovnog školovanja, odnosno studiranja, partner ima obavezu sklopiti sa stipendistom ugovor o radu na određeno vrijeme ili ugovor o radu pripravnika što učenicima i studentima omogućuje dobivanje prvog radnog iskustva i mogućnost daljnjeg zapošljavanja i profesionalnog razvoja.
 
Na panelu je bilo rasprave i o zakonskoj regulativi iz djelokruga Ministarstva turizma, odrednicama koje će biti temelj za izradu nove Strategije razvoja turizma i dugoročnim rješenjima za osiguravanje dostatnog broja kvalificiranih radnika u turizmu koja će proizaći iz programa koje provode Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo turizma, prvenstveno naglasivši ustanovljavanje Centara kompetentnosti za ugostiteljstvo i turizam. Regionalni centri kompetentnosti, kojih će biti ukupno šest, što na Jadranu što na kontinentu, omogućit će modernizaciju strukovnog obrazovanja za turizam i ugostiteljstvo u skladu s potrebama tržišta rada te podizanje kvalitete obrazovanja u svrhu povećanja zapošljivosti kao i mogućnosti za cjeloživotno obrazovanje.
 
Ministar Cappelli u završnom obraćanju zahvalio se Ekonomskom fakultetu i Katedri za turizam na znanstvenom i obrazovnom doprinosu u unapređenju hrvatskog turizma i sveobuhvatnom i kvalitetnom obrazovanju budućih turističkih stručnjaka.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.