Mreža njemačkih komora otvara vrata hrvatskim izvoznicima

Mreža njemačkih komora otvara vrata hrvatskim izvoznicima

Hrvatska gospodarska komora potpisala je sa Udruženjem njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK) i Njemačko-hrvatskom industrijskom i trgovinskom komorom (AHK) sporazum prema kojem će hrvatske tvrtke u inozemstvu moći koristiti usluge njemačkih vanjskotrgovinskih komora pod jednakim uvjetima kao i njemačke tvrtke.

„Jasno je da jedino izvozno orijentirana ekonomija može našoj zemlji jamčiti dugoročno održiv gospodarski rast. Ovaj sporazum znači lakši pristup na tržištima gdje DIHK ima vanjskotrgovinska predstavništva, a riječ je o više od 140 lokacija u 92 države. Pozivam sve naše članice da iskoriste ovu potporu na terenu na svim tržištima gdje vide poslovni interes“, naglasio je predsjednik HGK Luka Burilović, naglasivši važnost jačanja prisutnosti hrvatskih tvrtki u inozemstvu jer iako tek oko 15 posto poduzeća izvozi, oni zapošljavaju 51 posto ukupno zaposlenih i na njih otpada 62 posto investicija.

Njemačke vanjskotrgovinske komore nude široku paletu usluga za internacionalizaciju poslovanja tvrtki. Tako će hrvatskim poduzećima, između ostalih, od sada na raspolaganju biti usluge istraživanja tržišta, podrške pri traženju poslovnih partnera i pružanja računovodstvenih usluga, a sve to po jednakim uvjetima kao i njemačkim kompanijama.

„Hrvatska gospodarska komora prirodni je partner naše njemačke mreže komora koja se sastoji od 79 industrijskih i trgovinskih komora (IHK) u Njemačkoj, predstavništava i vanjskotrgovinskih komora (AHK) diljem svijeta te Udruženja njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK) sa sjedištem u Berlinu i Bruxellesu. Drago nam je što današnjim potpisivanjem sporazuma o suradnji postavljamo temelje užoj suradnji hrvatskih i njemačkih komorskih organizacija. U budućnosti će obje strane profitirati od činjenice da mreža njemačkih vanjskotrgovinskih komora (AHK) kao pouzdan partner sa svojom širokom i atraktivnom paletom usluga podupire hrvatske tvrtke u širenju poslovanja na treća tržišta - primjerice u pronalaženju poslovnih partnera ili istraživanju tržišta. Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora i HGK, partnerski kao i do sada, uspostavljaju kontakt između zainteresiranih hrvatskih tvrtki i njemačkih vanjskotrgovinskih komora diljem svijeta“, istaknuo je zamjenik direktora DIHK-a dr. Volker Treier.

Njemačke vanjskotrgovinske komore savjetuju, pružaju podršku i zastupaju njemačke tvrtke koje žele proširiti svoje inozemno poslovanje. Uživaju izvrstan ugled diljem svijeta i u poslovnim krugovima su poznate kao „tajno oružje“ njemačkog gospodarstva". Broje ukupno oko 51.000 tvrtki članica, a djelomično ih financira Savezno ministarstvo gospodarstva i energetike (BMWi).

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.