Ministarstvo VEP osudilo Šešeljove prijetnje Žigmanovu i Čanku

Ministarstvo VEP osudilo Šešeljove prijetnje Žigmanovu i Čanku

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH (MVEP RH) najoštrije osuđuje prijetnje koje je pravomoćno osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj uputio Tomislavu Žigmanovu, predsjedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupniku u parlamentu RS kao i zastupniku Nenadu Čanku, predsjedniku Lige socijaldemokrata Vojvodine.

 

Šešelj ponovo prijeti

Svoje je prijetnje prema predstavnicima hrvatske zajednice u Vojvodini Vojislav Šešelj ponovio samo 24 sata nakon što mu je Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove izreklo presudu i kaznu od 10 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti zbog huškačkog govora u Hrtkovcima 6. svibnja 1992. godine, koji je rezultirao deportacijom, progonom, prisilnim raseljavanjem i drugim nečovječnim postupanjem protiv vojvođanskih Hrvata,

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izražava ozbiljnu zabrinutost što su nadležne institucije Republike Srbije ostale potpuno nijeme na prijetnje ponavljanjem najtežih međunarodnih zločina za koje je osuđen Vojislav Šešelj.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova odlučno traži i očekuje odgovarajuću pravnu reakciju nadležnih tijela Republike Srbije na ove ponovne izljeve mržnje i izravne prijetnje upućene pripadnicima iste one manjinske zajednice u Vojvodini koja je bila objekt brutalnog etnički motiviranog nasilja 90-ih godina prošlog stoljeća i čije su rane još uvijek svježe.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova također traži od institucija Republike Srbije da spriječi svaki oblik fizičkog i verbalnog nasilja i netolerancije prema pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji.

Zaštita fizičkog integriteta i ljudskih prava svih građana, u skladu s europskim standardima, mora biti na vrhu prioriteta svake države koja teži ulasku u EU.

MVEP /HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.