Hrvatska osuđuje uporabu kemijskog oružja u Siriji

Hrvatska osuđuje uporabu kemijskog oružja u Siriji

Republika Hrvatska najoštrije osuđuje i smatra neprihvatljivim uporabu nedopuštenog kemijskog oružja u Siriji, što je potvrdio zajednički istražni mehanizam OPCW-a i UN-a, koja predstavlja najgrublje kršenje međunarodnog prava, uključujući Konvencije o kemijskom oružju, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

 

Hrvatska podupire zračnu intervenciju u Siriji


Republika Hrvatska podupire partnere i saveznike u naporima da se spriječi svako daljnje korištenja kemijskog oružja u Siriji te zaštiti civilno stanovništvo. Držimo ključnim ulagati daljnje napore u stvaranje pretpostavki za uspostavu prekida neprijateljstava, pristup humanitarnoj pomoći te pozivamo na dijalog, pokretanje političkog procesa i tranzicije. Sirija i njezini građani već više od sedam godina izloženi su velikom nasilju, stalnim grubim kršenjima međunarodnog prava, ljudskih prava i međunarodnih humanitarnih načela.

Republika Hrvatska nastavlja pratiti situaciju u Siriji i široj regiji. Smatramo ključnim spriječiti svako daljnje korištenje kemijskog oružja i osigurati zaštitu građanima Sirije. U tom cilju podupiremo Istražnu misiju OPCW-a i nadamo se da će njezin rad biti omogućen kako bi se istražila uporaba kemijskog oružja u Siriji. Republika Hrvatska zalaže se za uspostavu neovisnog istražnog mehanizma u okviru UN-a kojim će se osigurati utvrđivanje odgovornosti za počinitelje, stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

HRT/HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.