Predstavljanje monografije Ivana Generalića

Predstavljanje monografije Ivana Generalića

Hrvatski muzej naivne umjetnosti poziva na predstavljanje četvrte knjige iz biblioteke "Klasici naive", monografije "Ivan Generalić" autora Vladimira Crnkovića, u četvrtak, 19. travnja 2018. u 13.00 sati. Pored autora knjige, na promociji će govoriti recezenti Tonko Maroević i Marijan Špoljar te ravnateljica HMNU-a Mira Francetić Malčić.

Male monografije iz biblioteke "Klasici naive" posvećene Feješu, Rabuzinu, Skurjeniju i, sada, Ivanu Generaliću, imaju funkciju osnovnoga informatora i vodiča, ali i skrupuloznog i pouzdanog tumača; iznose temeljne podatke i bitne vrijednosti, ali i važu učinke i kvantificiraju umjetničke doprinose; bilježe središnje točke, ali i mjere širok doseg njihovih ostvarenja; pobrojavaju činjenice, prošle rezultate i njihove odjeke, ali reflektiraju i prema novoj, završnoj ocjeni autorskih opusa.

Monografija o Generaliću

Monografija o Generaliću na sintezni način sažima to opsežno djelo, dijakronijski niže poznate ili manje poznate podatke, ulančava njegov rad u kontekst hrvatske i svjetske naive i donosi reprezentativni izbor radova. Neveliki, ali iznimno koncentrirani i funkcionalni, dvojezični, englesko-hrvatski tekst Vladimira Crnkovića namijenjen je podjednako širokoj publici i stručnjacima: prvi će u njemu naći osnovni pregled djelovanja i pregnantno objašnjenje karakteristika i vrijednosti rada, dok će drugi u autorovu sinteznom postupku vidjeti istinsko umijeće da se prepoznaju specifičnosti te da se argumentirano obrazlože teze koje imaju svojstva zaključaka.

Crnković je već u više navrata pisao o Generalićevom opusu i o pojedinim dionicama njegova djela, kao i o kronologiji njegova životnog i umjetničkog puta, tako da su njegovi pogledi na to slikarstvo bili za znalce poznati. Malo što je od tih stavova u ovoj publikaciji izmijenjeno, ali je izneseno u gotovo zaključnoj formi, kao jedna vrsta kompendija koji služi za nauk i poznavateljima materije i svima koji se s njome rijetko ili prvi put susreću.

 

 

autor teksta: Emil Makovička/HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.