Vlada predložila Dražena Jelenića za Cvitanovog nasljednika

Vlada predložila Dražena Jelenića za Cvitanovog nasljednika

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice predložila Dražena Jelenića za novog državnog odvjetnika. Jelinić bi naslijedio Dinka Cvitana.

Dražen Jelenić obnaša funkciju prvog zamjenika glavnog državnog odvjetnika. Znamo da je bio predsjednik Državnog odvjetničkog vijeća i cijeli je život prošao profesionalnu karijeru u državnom odvjetništvu, sve stepenice vježbenika, općinskog državnog odvjetnika, županijskog državnog odvjetnika i smatramo da on doista poznaje sustav i sve procese unutar Državnog odvjetništva te će odgovoriti svim zadaćama, rekao je Bošnjaković.

Prijedlog Vlade ide u Sabor

Prijedlog će danas biti upućen Hrvatskom saboru. Vlada očekuje da odmah zasjeda Odbor za pravosuđe koji daje mišljenje, nakon čega će se ta točka uvrstiti na dnevni red te provesti rasprava i glasovanje. Mislim da ćemo to sve realizirati do 24. travnja, kada sadašnjem državnom odvjetniku Dinku Cvitanu prestaje mandat, rekao je Bošnjaković.

Na pitanje o Cvitanovu radu Bošnjaković je kazao kako je njemu mandat završen, a pravo je Vlade da predloži nekoga drugog. Smatramo da će doći do nove energije i novijeg pristupa. To su složene i odgovorne funkcije, rekao je Bošnjaković o Cvitanovu nasljedniku.

Od novog državnog odvjetnika očekuje odgovoran i savjestan pristup radu, kao i da što više toga vezanog za kazneni segment dobije sudski epilog. Nije samo državni odvjetnik odgovoran za procese koji nas muče i koji su pod povećalom javnosti. Radit ćemo novi Zakon o kaznenom postupku, gdje ćemo pokušati propisati nove rokove i utvrditi gdje nam je procedura manjkava, najavio je Bošnjaković.

Vlada utvrdila odgovor RH na pritužbu Slovenije

Vlada je također utvrdila odgovor Republike Hrvatske na pritužbu Slovenije, u skladu s Ugovorom o funkcioniranju Europske unije.

Za nas se ništa ne mijenja, odgovorit ćemo u smislu da za zahtjev Slovenije, pozivanjem na članak 259. Ugovora o EU-u, nema ni osnove niti je trebalo ići tim putem. Vrlo smo jasno ponudili dijalog i pravni okvir unutar kojeg bismo mogli razgovarati. Slovenija je odlučila ići tim putem, dala je pritužbu Komisiji, a mi ćemo u našem odgovoru jasno reći da arbitražna presuda - koja je rezultat arbitražnog postupka koji su na najgrublji način kompromitirali slovenski sudac i agentica, nije mogao dati pravi rezultat koji bi obvezivao Hrvatsku. Mi u tom smislu zaključujemo da europsko pravo nije povrijeđeno, nije se dogodila promjena na terenu, granica je ondje gdje je i bila 1991. i argumentirano ćemo odgovoriti na slovensku pritužbu, rekla je jučer ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

17.travanj rok za očitovanje RH

Europska komisija pozvala je Hrvatsku da se do 17. travnja pismeno očituje o slovenskom pismu kojim Ljubljana traži mišljenje Komisije o svom stajalištu da Hrvatska odbijanjem primjene arbitražne odluke krši europsko i međunarodno pravo.

Vlada je na osobni zahtjev razriješila Hrvoja Šlezaka s dužnosti državnoga tajnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

HRT/HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.