Predsjednica otovrila privremeni ured u Šibeniku

Predsjednica otovrila privremeni ured u Šibeniku

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović 15. put preselila je svoj ured izvan Zagreba. Tako će iduća tri dana boraviti u Dalmaciji, u Šibeniku, odnosno Šibensko-kninskoj županiji. Program posjeta počela je ispred zgrade Županije, gdje je sa županom Goranom Paukom i šibenskim gradonačelnikom Željkom Burićem nazočila podizanju predsjedničke zastave.

 

Predsjednica ponovo prozvala Vladu



Kolinda Grabar-Kitarović u svom kratkom govoru poručila je kako RH nema vremena za "apstraktne demografske mjere" te pozvala Vladu da se u potpunosti posveti tom pitanju. "Kad sam rekla da smo demografski u izvanrednom stanju koje zahtijeva izvanredne mjere, neki su govorili da pretjerujem. Ovih dana je premijer istaknuo je da je Vlada zbog izvanrednog stanja u kojem se našao Agrokor morala posegnuti za izvanrednim mjerama. Trebalo je spasiti oko 40 tisuća radnih mjesta. Taj veliki trud Vlade treba pozdraviti i svakako ga objektivno valja priznati. No samo prošle godine iz Hrvatske se iselilo 80.000 ljudi. Što je to onda ako nije izvanredno stanje koje traži izvanredne mjere?", pitala je predsjednica. Poručila je i da država mora poreznim mjerama omogućiti više prihoda lokalnoj samoupravi te opet pozvala na što hitnije donošenje novog ovršnog zakona.

 

 

Predsjednica održala radni sastanak

Nakon obraćanja nazočnima predsjednica je u privremenom uredu u zgradi Šibensko-kninske županije održati radne sastanke s predstavnicima Županije, saborskim zastupnicima, gradonačelnicima, načelnicima, šibenskim biskupom, predstavnicima srpske nacionalne manjine i SPC-a, udrugama hrvatskih branitelja te s udrugama i pojedincima s područja Šibensko-kninske županije. Šibenski gradonačelnik Željko Burić rekao je nakon u šibenskoj gradskoj vijećnici da je rekao predsjednici kako je Šibenik napravio značajne iskorake, ali ima područja u kojima očekuje podršku. Istaknuo je da on na budućnost gleda s optimizmom.

Uslijedio je kratki sastanak sa šibenskim biskupom Tomislavom Rogićem. 'Bilo je riječi o tome da smo svi na zajedničkom zadatku kako probuditi novi polet. Razgovarali smo i o lokalnim projektima katoličkog centra, katoličke osnovne škole, Civitas Sacra", kazao je Rogić. Episkop dalmatinski Nikodim Kosović je izjavio da su razgovarali o stvarima važnim za Srpsku pravoslavnu crkvu. Predsjednik županijskog Vijeća srpske nacionalne manjine Borislav Šarić rekao je da je predsjednici iznio probleme srpske nacionalne manjine u Županiji, a to su isti probelmi kao i kod ostalih građana. "Mi u županiji živimo normalno u suživotu već 10, 15 godina i na to sam posebno ponosan. Predsjednica nam nije obećala ništa, već je samo pratila što su kolege govorili. Volim osobe kao što je ona', kazao je Šarić.

U poslijepodnevnim satima predsjednica će posjetiti Osnovnu školu Fausta Vrančića, a nakon toga će se susresti s predstavnicima Veleučilišta Šibenik, Veleučilišta "Marko Marulić" Knin i predstavnicima Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora Sveučilišta u Zagrebu - dislocirani studij u Šibeniku. Posjetom Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića i Županijskom vatrogasnom centru predsjednica Republike zaključit će prvi dan programa posjeta Šibensko-kninskoj županiji.

hrt/HIA.com.hr
foto:predsjednica.hr

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.