Predsjednik Vlade Plenković s glavnim tajnikom Vijeća Europe Jaglandom

Predsjednik Vlade Plenković s glavnim tajnikom Vijeća Europe Jaglandom

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se u utorak u Banskim dvorima s glavnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjørnom Jaglandom. Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, priopćeno je iz ureda predsjednika Vlade.

 

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je kako Hrvatska visoko cijeni članstvo u Vijeću Europe, te pristupanje ovoj paneuropskoj organizaciji 1996. godine smatra jednim od prvih velikih uspjeha svoje vanjske politike.

 

 

Razgovor o predsjedanju RH odborom ministara vijeća Europe

Razgovaralo se o predstojećem predsjedanju Republike Hrvatske Odborom ministara Vijeća Europe koje će Hrvatska preuzeti na sastanku Odbora ministara 18. svibnja 2018. u Kopenhagenu. Predsjedanje će trajati do 21. studenoga 2018. kada će ulogu predsjedateljice preuzeti Finska.

 

Kao prioritete hrvatskog predsjedanja, predsjednik Vlade Andrej Plenković je naveo borbu protiv korupcije, decentralizaciju u kontekstu jačanja lokalne uprave i samouprave, učinkovitu zaštitu prava nacionalnih manjina i ranjivih skupina te  zaštitu kulturne baštine i kulturne rute.

 

Vezano za navedene prioritete, tijekom hrvatskog predsjedanja planirano je 26 događanja, koji će biti prilika za promicanje ovih tema, promociju Hrvatske te jačanje zajedničkih vrijednosti, posebno na području ljudskih prava.

 

Uz sadržajne i organizacijske aspekte hrvatskog predsjedanja razgovaralo se i o postojećim izazovima u Europi, aktualnim temama i situaciji unutar Vijeća Europe te o razvoju konvencijskog prava.

HIA.com.hr
foto:

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.