Zbog incidenta s hrvatskom zastavom Jandroković prekinuo posjet Srbiji

Zbog incidenta s hrvatskom zastavom Jandroković prekinuo posjet Srbiji

Zbog incidenta s hrvatskom zastavom predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković prekinuo je službeni posjet Srbiji i vratio se u Zagreb.

Šešelj je, prema tvrdnjama očevidaca, u predvorju Skupštine Srbije presreo izaslanstvo Sabora, istrgnuo hrvatsku zastavu, počeo je gaziti i psovati Jandrokoviću "mater ustašku" te poručio da "pozdrave čelnika hrvatske manjine u Srbiji Tomislava Žigmanova", kojem je prošlog tjedna prijetio "ponavljanjem zločina" za koje je osuđen u Den Haagu.

Jandroković o incidentu

Jandroković je na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji po povratku iz Beograda rekao da su predsjednice Skupštine Srbije Maja Gojković i srbijanske vlade Ana Brnabić pokušale relativizirati gaženje hrvatske zastave. "Moglo bi se polemizirati s načinom kojim su osudili taj događaj jer su ga, po mom mišljenju, pokušale relativizirati", rekao je Jandroković.
Opisujući incident, predsjednik Sabora Jandroković rekao je kako je jutros sve dobro krenulo. "Na samom izlasku iz Skupštine dogodio se incident. Nismo znali što se dogodilo, u ovom dijelu koji nam je bio vidljiv čuli smo Šešelja kako nam dobacuje", rekao je. Šešelj je potom otišao, a tijekom programa hrvatska je delegacija dobila informaciju da je Šešelj "nasrnuo na hrvatsku zastavu, da ju je uzeo, gazio, pokušao rastavljati". Kada su dobili tu informaciju, predstavnici hrvatske delegacije odlučili su otići. "Dogodio se propust", utvrdio je Jandroković, izrazivši žaljenje što danas mora pričati o Šešelju.

"Očekujemo od predsjednika Republike Srbije da će se očitovati o incidentu", rekao je, dodavši da je po njegovom mišljenju trebalo reagirati brže. "Za nas je bitno da se ova situacija raščisti i da se stvori osnova za novi početak razgovora", rekao je, poručivši za kraj: "Ovo nije naš problem, ovo je problem Srbije. Bez obzira na današnji događaj, ostajemo vrlo čvrsto uz Hrvate koji žive u Republici Srbiji i nastojat ćemo da njihova pozicija bude što bolja".

Milorad Pupovac o incidentu

 

Milorad Pupovac (SDSS) , koji je također govorio o incidentu u Beogradu, rekao je da je učinjena velika šteta samom posjetu koji je dobro krenuo, dodavši da "ne smijemo biti taoci onih koji gaze zastave".

hrt/HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.