Reakcije na Šešeljov ispad s hrvatskom zastavom u Beogradu

Reakcije na Šešeljov ispad s hrvatskom zastavom u Beogradu

Hrvatski političari osudili su jučerašnje postupanje osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, koji je tijekom posjeta izaslanstva Hrvatskog sabora Skupštini u Beogradu gazio hrvatsku zastavu i vrijeđao izaslanike.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković komentirali su povratak hrvatske delegacije iz Beograda nakon ispada Vojislava Šešelja.

 

Premijer Plenković

To je primjeren odgovor na takvu vrstu provokacije – rekao je Plenković te dodao da nisu zadovoljni zato što se to dogodilo tijekom "dobro pripremljenog sastanka", prenosi N1.

Plenković je komentirao i činjenicu da srpska veleposlanica u Zagrebu nije željela primiti prosvjednu notu hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Mislim da je nota primjerena s obzirom na karakter incidenta koji je izveo Šešelj – kazao je Plenković i dodao da je to incident Vojislava Šešelja i njegovih sljedbenika s kojim se sugovornici iz Srbije nisu složili.
– Očekujem od Srbije da osudi taj događaj i da nakon uspostave dijaloga vidimo kako dalje – kazao je Plenković i dodao da je Srbija trebala primiti notu.
 

Predsjednica Grabar-Kitarović

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ranije je također komentirala incident.
- Odluka predsjednika Hrvatskog sabora o prekidu službenog posjeta Srbiji bio je jedini mogući odgovor na divljaštvo osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja. Njegovo gaženje hrvatske zastave izraz je nemoći predvodnika poražene zločinačke politike koja je donijela mnoga zla hrvatskom narodu, uključujući Hrvatima u Vojvodini.
Njemu i takvima najveća je kazna postojanje neovisne hrvatske države i potpuni slom projekta Velike Srbije. Pozdravljam reakciju najviših dužnosnika Republike Srbije i izražavam nadu da ovaj događaj neće pokvariti napredak u odnosima naših država, koji smo postigli u posljednjih nekoliko mjeseci - komentar je predsjednice.
 

Priopćenje iz Hrvatskoga sabora

Hrvatski Sabor je priopćio kako je Šešelj na ulazu u Narodnu skupštinu zajedno sa zastupnikom Filipom Stojanovićem oskrnavio hrvatsku državnu zastavu, nakon čega je članovima hrvatskog izaslanstva uputio uvredljive poruke prolazeći pored njih.
"Unatoč vrlo dobrom početku službenoga posjeta i opredijeljenosti da napravimo najbolje za unaprjeđenje odnosa dviju država, zbog ovoga čina kojim je grubo povrijeđeno dostojanstvo Republike Hrvatske i Hrvatskoga sabora, prekinuli smo posjet", priopćeno je iz Sabora. ​
 

Milorad Pupovac (SDSS)

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je kako je "jedan dobro, u dobroj vjeri i jednako dobrim ciljevima započet posao prekinut zbog jedne loše radnje, izvršene u lošoj vjeri i s lošim ciljevima". - Zar nije bilo dovoljno gaženja ljudskog dostojanstva i nacionalnih osjećaja u odnosima između Hrvata i Srba? Zar ne vidimo da je bezumno da se uzajamno gazimo dok nam je nad glavom čizma koja nas i jedne i druge može zgaziti? Zar nije vrijeme za uspravne Hrvate i Srbe i njihove uspravne zastave u zajednici ravnopravnih i prosperitet tih europskih naroda? - komentirao je Pupovac na Facebooku.

Stranka MOST

Iz Mosta u priopćenju poručuju kako je Šešelj grubo povrijedio dostojanstvo izaslanika i svih ljudi koje hrvatska zastava predstavlja. Dodaju da u Hrvatskom saboru ne postoje ovakve radikalne opcije, da se ovakav incident ne bi mogao ni dogoditi te da "Srbija očito nije još imala katarzu oko svoje tamne prošlosti".
- Vojislav Šešelj treba snositi posljedice svog bezumnog čina. Ovo nije prvi put da gazi po dostojanstvu Republike Hrvatske i svih njenih građana. U Hrvatskoj nikome nije palo na pamet uništavati srpske zastave za vrijeme posjeta Aleksandra Vučića, iako je na našu domovinu izvršena agresija. Pozdravljam odluku o prekidu službenog posjeta, to je jedini logičan potez nakon Šešeljevih uvreda. Službena Srbija treba se ispričati za ovaj skandal – rekao je Mostov saborski zastupnik Tomislav Panenić.

hrt/HIA.com.hr
foto:

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.