U izradi Ovršnog zakona sudjeluju i blokirani

U izradi Ovršnog zakona sudjeluju i blokirani

Predstavnici Udruge Blokirani vraćaju se u radnu skupinu Ministarstva pravosuđa za izradu novog Ovršnog zakona. Dogovorila je to u petak njihova predstavnica Miriam Kervatin na sastanku s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem, s kojim je razgovarala i o izmjenama Zakona o stečaju potrošača čija je procjena učinaka puštena u proceduru.

 

Nacrt izmjene Zakona

Uskoro će u javnu raspravu nacrt izmjena Zakona o stečaju potrošača, a Blokirani su tu kao netko tko će dati svoje prijedloge – kaže ministar te opovrgava da je rekao kako se u ovršni postupak vraćaju javni ovršitelji uz obrazloženje da bi ustrojavanje te službe usporilo postupak, a cilj im je što brže osloboditi dužnike čija je glavnica niža od 20.000 kuna i u blokadi su dulje od tri godine.

– Bankrote će voditi odvjetnici, imamo ih 5000, a možda i stečajni povjerenici i socijalni radnici – kaže ministar. Preliminarni nacrt novog Ovršnog zakona trebao bi biti gotov do srpnja. M. Kervatin predlaže da se otpis 20.000 kuna odnosi na sve blokirane, slaže se s ubrzavanjem postupka osobnog bankrota, a pozdravlja i činjenicu da će bankroti biti dobrovoljni uz jamstvo da za dug do tog iznosa nema ovrhe nad nekretninom.

vecernji.hr /HIA.com.hr
foto:blokirani.hr

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.