Gordan Jandroković u službenom posjetu Švedskoj

Gordan Jandroković u službenom posjetu Švedskoj

Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora, na poziv predsjednika švedskog parlamenta Urbana Ahlina, u uzvratnom je posjetu Kraljevini Švedskoj.

Službeni posjet Švedskoj predsjednik Hrvatskog Sabora počeo je susretom s predstavnicima hrvatske zajednice s kojima je razgovarao o njihovu položaju, radu udruga i organizacija, obrazovanju, djelovanju Hrvatske katoličke misije i daljnjem osnaživanju svih aktivnosti radi očuvanja i promicanja hrvatskog identiteta. Razgovaralo se i o mogućnostima poslovnog i znanstvenog povezivanja s Hrvatskom.

Središnje teme sastanka s predsjednikom švedskog parlamenta Ahlinom bile su osnaživanje bilateralnih odnosa, s naglaskom na parlamentarnu suradnju, mogućnosti gospodarske suradnje, aktualne teme u Europskoj uniji te situaciju u jugoistočnoj Europi. Zajednička ocjena sugovornika je da su bilateralni odnosi Hrvatske i Švedske prijateljski i u stalnom usponu.

Gordan Jandroković je zahvalio Švedskoj na potpori koju je pružala Hrvatskoj tijekom pretpristupnog procesa EU, a osobito tijekom njezina predsjedanja EU-om 2009. Bilo je riječi i o aktualnim temama u EU-u. Također, Jandroković je upoznao švedskog kolegu s daljnjim hrvatskim prioritetima – pristupanju schengenskom i europodručju, kao i pripremama Hrvatske za predsjedanje Vijećem Europske unije, s posebnim naglaskom na parlamentarnu dimenziju.

HIA/HRTAutor: S.M./HRT

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.