Hvarska biskupija spremna za zaređivanje 58. hvarskog biskupa

Hvarska biskupija spremna za zaređivanje 58. hvarskog biskupa

Hvarska biskupija u znaku je pripreme za zaređivanje 58. hvarskog biskupa monsinjora Petra Palića.

Misu u katedrali sv. Stjepana Prvog, zaštitnika otoka Hvara i Visa, služio je monsinjor Slobodan Štambuk, koji je ovu biskupiju ustanovljenu sredinom 12. stoljeća, vodio od 1989. Bila je to misa zahvalnica kojom je mons. Štambuk zahvalio Bogu i vjernicima na višegodišnjoj biskupskoj službi.

Sve vas pozdravljam, svakome od vas želim Božji blagoslov uz slavlje ove euharistije. Rado pozdravljam i tebe domovino Hrvatska i svim tvojim krajevima želim napredak u dobru, rekao je mons. Štambuk u uvodu u misno slavlje.

Volim te sve više i više, dobri stari Bože moj! Jer pokraj svih mogućih novosti ti si novost najveća! Vrijeme ti ništa nova ne dodaje niti oduzima. Volim te sve više i više, dobri stari Bože moj! Pokazavši mnogima da su oblačići koji nestaju, a Ti da si nebo koje ostaje! Kako te ne bih volio, sve više i više, draga starino moja, kad sam s tvojim izvedbom prvi šlager sezone i s Tvojim pokazivanjem zadnji krik mode - prenio je mons.Štambuk riječi hvarskoga pjesnika Jurja Jurjevića kao podlogu razmišljanja kojim se obratio vjernicima okupljenima u hvarskoj katedrali.

-U ovom iznimnom trenutku, volim te sve više i više dobri stari Bože moj zbog mojih hrvatskih biskupa, koji 'otpjevaše svoj životni šlager i uđoše u dolinu mira- rekao je mons. Štambuk.

Naveo je tako umirovljene mons. Marina Srakića, mons. Ivana Milovana, mons. Valtera Župana, mons. Milu Bogovića, mons. Jurja Jezerinca, mons. Antu Ivasa i mons. Valentina Pozaića.

Ustvrdio je kako je ta generacija biskupa svjedočila osnutku slobodne države Hrvatske i bila aktivni sudionik svih važnih događaja tih dana. -Volim te sve više i više, dobri stari Bože moj, zbog svakoga od onih mladih ljudi koji su u našoj časnoj povijesti odigrali prevažnu 'utakmicu' svojega i hrvatskoga kršćanskoga života s krunicom oko vrata, ispunjeni snažnim idealizmom. Volim te sve više i više, draga starino moja, za svaku majku koja je pokazala izuzetnu domoljubnu i rodoljubnu snažnost ispraćajući na vječni počinak svoju mrtvu djecu! Ali, volim te i zbog moderne generacije katolika i Hrvata koji su bezuvjetno na Tvojoj strani i na strani doma i Domovine- istaknuo je apostolski upravitelj Hvarske biskupije.

U nastavku homilije obratio se djeci i mladima, zaželjevši da budu odani svojoj domovini i obilježeni vjerom u Boga. Najavljujući pričesni dio euharistije, mons. Štambuk potaknuo je političke stranke u Hrvatskoj da se prestanu međusobno optuživati te zajednički nađu dobre programe za opće dobro Hrvatske.

Misu je uz komentar urednika Nene Kužine izravno prenosila Hrvatska televizija na Prvom programu i Hrvatski katolički radio s komentarom urednika Domagoja Pejića.  autor:

Hia/I. M. HRT

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.