Područna škola Dekanovec od sada nosi ime kantora Florijana Andrašeca

Područna škola Dekanovec od sada nosi ime kantora Florijana Andrašeca

Područna škola Dekanovec od sada ponosno nosi naziv Područna škola„Florijan Andrašec“. Kulminacija je to putovanja na koje su se prije tri godine otisnuli učenici ove škole te na inicijativu učiteljice Tatjane Pintarić pokrenuli školski projekt „Florijan i ja“. Čitava škola istraživala je život ovog pučkog pjesnika, melografa, kantora, kipara, sakupljača međimurske tradicije i desne ruke dr.Vinka Žganca kao i najpoznatijeg „dekanovčanina“ te su svoje rezultate pretvarali u slikovnice, prezentacije, karte, objavljivali na društvenim mrežama.

U povodu obilježavanja 130.rođendana, u prepunoj dvorani Doma kulture u Dekanovcu održana je svečanost u povodu otkrivanja spomen ploče s nazivom škole i program posvećen liku i djelu Florijana Andrašeca. Nastupili su učenici škole, Limena glazba i Folklorna skupina KUU Florijan Andrašec iz Dekanovca, Čuvari etnobaštine iz Osnovne škole Ivanovec u pratnji učiteljice Višnje Kolarić Deban, Lea Šprajc, Neven Kolarić te Eva i Krunoslav Lajtman. 

-Prošle godine smo dio digitalnih materijala tiskali i tako su nastale slikovnice inspirirane Florijanovim tekstovima na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jezik- naglasila je idejna začetnica Tatjana Pintarić.

Ravnateljica OŠ Domašinec Martina Kivač rekla je da projekt živi i dalje: „U spomen na Florijana Andrašeca prošle je godine upućen zahtjev za preimenovanjem područne škole. Istoga trenutka Županija je dala suglasnost, da bi školski odbor krajem rujna 2017.godine donio odluku o promjeni imena Područne škole Dekanovec u Područnu školu „Florijana Andrašeca“ Dekanovec. Na taj način ostavljamo trag drugima da slijede Florijanovu ljubav prema Dekanovcu i Međimurju a učenici da poprime dio njegovog talenta“.

Načelnik općine Dekanovec Ivan Hajdarović zahvalio je svima na suradnji u očuvanju tradicije i povijesnih ličnosti Dekanovca, te gostima, načelniku susjedne općine Domašinec Mariju Tomašeku, županijskim vijećnicama Dijani Novak i Snježani Sabolek, predsjednici Općinskog vijeća Dekanovca Suzani Petek, ravnateljicama škola iz Podturna, Donjeg Kraljevca i Donje Dubrave te ostalim gostima i uzvanicima.

-Prije 130 godina rođen je Florijan Andrašec, čovjek koji je stvarao međimursku baštinu i zadužio nas da tu baštinu čuvamo i prenosimo je na buduće generacije. Zbog toga ste dobili punu podršku promjeni naziva škole, krenut ćemo u dogradnju dodatnog razreda i snažno podržati sve manifestacije posvećene čovjeku koji je, uz sve ostalo, bio i uz skladatelja Krstu Odaka na operi „Dorica pleše“ inspiriranoj međimurskom glazbom te onaj koji je za crkvu u Dekanovcu izradio glavni oltar od mramor- rekao je župan Matija Posavec.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.