Štrajk u tri županije, a poziva za pregovora još nema

Štrajk u tri županije, a poziva za pregovora još nema

Nastavljen je cirkularni štrajk u osnovnim i srednjim školama. Nastave danas nema u Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj i Varaždinskoj županiji.

Sutra neće biti nastave zbog štrajka u Sisačkoj, Zagrebačkoj i Brodsko-posavskoj županiji, najavili su predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec i predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Prosvjetari nastavljaju štrajk i idu u prosvjede 

Prema podacima pristiglim iz škola u Krapinsko-zagorskoj županiji štrajkalo je 77,26%, u Varaždinskoj županiji  91,53%, a u Međimurskoj županiji 73,45% zaposlenica i zaposlenika, objavio je Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu - Preporod. 

Sindikati su potvrdili da im do jutros nije stigao poziv za nastavak pregovora s Vladom, pa zaključuju da danas neće biti očekivanog sastanka na kojemu je Vlada trebala dati svoj konačan odgovor o sindikalnim zahtjevima za povećanjem koeficijenata složenosti poslova.

Čelnici obrazovnih sindikata početkom prošloga tjedna, nakon sastanka u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, najavili su kako se Vladin odgovor na njihove zahtjeve za povećanjem koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto može očekivati ovog ponedjeljka. Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović jučer je najavio da će sa sindikatima razgovarati danas, međutim, iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama potvrdili su da do nisu primili očekivani poziv na sastanak.

Štrajku u osnovnim i srednjim školama pridružio se i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, stoga ne rade fakulteti i stručno osoblje.

U četvrtak će štrajkati škole u Virovitičko-podravskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, a u petak u Bjelovarsko-bilogorskoj, Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Gradu Zagrebu.

Sutra i u četvrtak prosvjedovat će se i na Markovu trgu. Ako se dogovor ne postigne, slijedi sabotiranje hrvatskog predsjedanja EU-om, najavljeno je na konferenciji za novinare Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

 

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/557833/strajk-u-tri-zupanije-ali-i-nastavak-pregovora

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.