FOI danas završi 500 studenata godišnje koji pridonose razvoju IT sektora u Hrvatskoj

nina

Svečanom sjednicom Fakultet organizacije i informatike Varaždin Sveučilišta u Zagrebu, obilježio je 18. prosinca 57. godišnjicu postojanja i 45. godišnjicu od osnivanja Fakulteta, odnosno prerastanja  nekadašnje Više ekonomske škole u Varaždinu u Fakultet organizacije i informatike. Svečana sjednica Fakultetskog vijeća održana je u gledalištu Hrvatskog narodnog kazališta Varaždin, a uzvanike su uz  dekanicu izv. prof. dr. sc. Ninu Begičević Ređep  pozdravili i ugledni gosti među kojima ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, izaslanik Vlade, saborski zastupnik Anđelko Stričak, varaždinski župan Radimir Čačić, dogradonačelnik Zlatan Avar… Svečanost je ujedno bila i prigoda za dodjelu Nagrade dekanice te priznanja studentima te nastavnom i nenastavnom osoblju, au popratnom je programu nastupio Akademski pjevački zbor djelatnika i studenata Fakulteta organizacije i informatike pod ravnanjem Janje Knapić, prof.

- Realizirane su faza jedan i i faza tri Sveučilšnog kampusa, Studentski restoran i studentski dom, međutim još uvijek čekamo realizaciju faze dva. Pune su nam svima uši da je STEM prioritet ove Vlade i da informatičari trebaju tržištu rada, a mi trenutno imamo dva problema: unatoč svim našim rezultatima koje smo postigli i dalje nemamo dovoljno suradnika i asistenata jer nemamo koeficijente za zapošljavanje, a ako ih i dobijemo, najbolji studenti se ne javljaju na natječaje zbog plaće koju im možemo ponuditi. Drugi naš problem su nedostatni prostorni kapaciteti: napravili bi mi još više i bolje, posebno vezano uz istraživački rad, da imamo ljudske i prostorne kapacitete – naglasila je je dekanica Fakulteta na svečanom obilježavanju Dana Fakulteta organizacije i informatike u HNK Varaždinm ali istaknula je svoj ponos zbog činjenice da FOI danas završi 500 studenata godišnje koji su velika snaga i pokretač razvoja IT sektora u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe.

- Ponosni smo na način učenja i poučavanja koji se provodi na našem fakultetu. Imamo iznimnu suradnju s poslodavcima, promoviramo projektni način rada, učenje utemeljeno na radu, stručnu praksu i konkretno rješavanje problema iz prakse. Također, ponosni smo na našu internacionalizaciju jer imamo jaku međunarodnu suradnju, veliki porast odlazne i dolazne mobilnosti te jako puno studenata s naših partnerskih institucija dolazi kod nas studirati na semestar ili dva. To je sve dokaz naše kvalitete podsjetila je, te zaključila da se u cijeloj Hrvatskoj iz mjeseca u mjesec otvaraju IT podružnice, a najveći razlog su upravo – studenti s FOI-ja.  

- Ne samo studenti informatičkih smjerova, nego i studija ekonomika poduzetništva. Ono što mi pružamo našim studentima je jaka projektna aktivnost, rad u okviru laboratorija fakulteta, a u okviru različitih projekata koje vodimo trenutno je na FOI-ju 24 aktivnih projekata s međunarodnom komponentom koji su razvojni ili znanstveno-istraživački pa FOI trenutno ima više od 500 sporazuma o suradnji s IT tvrtkama iz Hrvatske i svijeta. I ne samo to. Uz različite projekte i stručnu praksu u naše studijske programe i učenje uključujemo poslodavce. Ono što je iznimno važno je infrastruktura koju pruža Varaždin, Studentski centar te Sveučilišni kampus. Uz sve to FOI je aktivan i u provođenju EU projekata. Trenutno je aktivno 24 projekata vrijednih više od 25 milijuna eura. Udio FOI-ja u svemu tome je ipak manji i iznosi oko dva milijuna eura, međutim trudimo se da veliki broj naših djelatnika  ima projektno iskustvo, vodi takvu vrstu projekata i sudjeluje u njima – kazala je dekanica Begčević Redžep.

Ministrica Blaženka Divjak u svom je osvrtu istaknula da je upoznata je s problemima FOI-a:

- Sigurno da je goruće pitanje za FOI izgradnja kampusa. Nažalost, kada se planiralo razdoblje iz EU fondova za 2014. – 2020. u planu nije bilo visokog obrazovanja. Sada jest u planu, posebno s naglaskom na STEM studije. Dakle, ako ga neće biti prije, kampusa će biti od 2021. godine.  Problem je I što informatičari koji rade u gospodarstvu imaju bolja primanja nego što ih imaju kao asistenti na fakultetu. Nastojat ćemo da se u novoj financijskoj omotnici za razdoblje od 2021. – 2027. osiguraju sredstva koja bi bila dodatak za one koji su u deficitarnom području – istaknula je.  

 

Rektor Sveučilšta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras naglasio je dobre perspektive FOI-a i obećao podršku razvoju.

Sveučilište će se potruditi da i prostorno pomogne razvoju  Fakulteta organizacije i informatike, poručio je i Rektor Sveučilšta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras istaknuši da je da je FOI važna komponenta Sveučilišta u Zagrebu.To je i Fakultet koji ima izvrstan kadar, a sada ima mladu i novu ekipu s izvrsnom dekanicom i siguran sam da će i dalje biti uspješan. I sam koristim usluge nekoliko vrhunskih profesora, primjerice. doc. dr. sc. Marija Koneckog, koji ne samo da je znanstvenik, nego je i izvrstan informatičar i savjetnik Rektorskog zbora za informacijske znanosti, informatiku, web i internet, ali i mnogi drugi. S tim mladim ljudima FOI ima veliku perspektivu, a Varaždin, kao grad u kojem djeluje još jedno sveučilšte, može biti izvanredan studijski grad – poručio je prof. dr. sc. Boras.

Čestirke dekanici te nastavnicima i studentima, osobito onima koji su ove godine dobili nagrade i priznanja uputili su i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, Anđelko Stričak, saborski zastupnik i izaslanik Predsjednce i mnogi drugi.

Na Svečanoj sjednici dekanica Fakulteta dodijelila je i Nagrade dekanice i priznanja studentima te priznanja nastavnom i nenastavnom osoblju. Nagrađeni su studenti za izniman uspjeh tijekom studiranja, ali i za uspjeh na temelju ostvarenog prosjeka ocjena. To su: Erik Đuranec, Dino Hrašćanec, Aldin Alagić, Lucija Vrbanić, Tihana Grbac, Lucija Trojko, Nino Orešković, Ivica Bermanec, Lidija Zorić, Antonio Petek, Dino Kliček, Mateo Krcić, Anamarija Jelaković, Kristina Ivatović, Dora Trogrlić, Filip Novački, Tadija Malić, Karla Češković, Ivan Solić, Monika Tenšić, Matija Topličanec, Dora Ćurković, Valentina Kolačko, Katarina Ban, Stjepan Rakarec, Anamarija Grkavac, Lorena Pikl, Lea Treska, Kristina Taradi, Petra Štefić, Damjan Baričević, Tajana Šokec, Karlo Strahija, Maja Benkus, Marko Črepinko, Krešimir Ćurić, Luka Garić, Igor Košmerl, Miro Krištofić. Ove godine, iznimno je dodijeljena i Nagrada ARBONE, strateškog partnera FOI-ja za izvrsnost tijekom studiranja i sudjelovanje u izvannastavnim aktivnostima koju je primio Ivan Oršolić.

Svake godine FOI dodjeljuje i povelju „Prijatelj FOI-ja“, koja koja se dodjeljuje suradnicima Fakulteta koji svojim nesebičnim angažmanom i suradnjom pomažu u međunarodnoj afirmaciji Fakulteta, kao i njegovom razvoju kao istraživačke institucije. Ove je godine povelju primila Susan Loubet, direktorica Ureda za međunarodnu suradnju partnerskog fakulteta ESIEA, Visoke inženjerske škole iz Francuske.

Među nastavnicima, Nagradu dekanice primila je izv. prof. dr. sc. Katarina Tomičić – Pupek za posebna postignuća u znanstvenom i nastavnom radu, zatim dr. sc. Petra Žugec za uspješnu mladu znanstvenicu, dok su Nagradu dekanice za životno djelo primile prof. dr. sc. Ruža Brčić i prof. dr. sc. Vesna Dušak. Nagradu dekanice za predan rad primio je djelatnik FOI-ja Miodrag Levačić, a za izuzetno zalaganje Dario Grd. Posebno priznanje dekanica FOI-ja uručila je izv. prof. dr. sc. Zlatku Erjavcu za istaknutu znanstvenu publikaciju u 2018. godini. Važno je istaknuti i dobitnika Zahvalnice za uspješnu poslovnu suradnju Nenada Milijaša, ravnatelja Studentskog centra Varaždin.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.