Zahvaljujući varaždinskim rotarijancima, Centru izvrsnosti za nove tehnologije Varaždinske županije i STEAM laboratorij

steam

Zahvaljujući varaždinskim rotarijancima, Centru izvrsnosti za nove tehnologije Varaždinske županije pri elektrostrojarskoj školi uskoro stiže STEAM laboratorijUz to što već rade s humanoidnim robotima Rudijem i Robijem, učenici i učitelji iz 33 osnovne škole Varaždinske županije uskoro će na raspolaganju imati moderni Laboratorij za STEM područje, za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. O tome je danas bilo riječi na press konferenciji u Varaždinskoj županiji gdje su uz domaćine, župana Radimira Čačića, zamjenika Tomislava Paljaka i savjetnicu Nataliju Martičević, bili čelni ljudi i predstavnici Rotary klubova, kao i voditelj Europskog centra za darovite Hrvatska Miroslav Huđek te voditelj Centra izvrsnosti za nove tehnologije Krunoslav Grudiček, koji je sa sobom donio ili doveo i Rudija, simpatičnog humanoidnog robota.

Steam laboratorij će biti osnovan i opremljen u Centru izvrsnosti za nove tehnologije Varaždinske županije koji djeluje na Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu. Jedinstveni projekt pod nazivom STEM Lab vrijedan je 61.747 američkih dolara (412.000 kuna), a osmislili su ga i podržali Rotary club Varaždin 1181, Rotary club Varaždin-Jug i Rotary club Varaždin, dok je partner Varaždinska županija. 

- Realizacijom projekta STEM Lab rotarijanci žele dati svoj doprinos daljnjem razvoju obrazovanja i poticanju interesa kod učenika u dobi od 10 do 15 godina u području STEM znanosti. Istovremeno, podržavamo Varaždinsku županiju u nastojanjima da sadašnjim i budućim generacijama učenika pruži kvalitetno obrazovanje i motivira ih da se u većoj mjeri odluče za zanimanja budućnosti, što će im omogućiti izvanredne mogućnosti zapošljavanja na sve zahtjevnijem tržištu rada – istaknuli su Raymond Rojnik, predsjednik Rotary cluba Varaždin 1181, te Mario Sokač, predsjednik Rotary cluba Varaždin-Jug. Sredstva su prikupili u suradnji s prijateljskim klubovima iz drugih distrikata uz izdašnu financijsku podršku rotarijanske zaklade „The Rotarian Foundation“. 

- Zahvaljujemo rotarijancima iz sva tri varaždinska kluba, njihovoj zakladi, kao i rotarijancima iz Austrije, Njemačke, Švicarske, Slovenije i Indije koji su također dali doprinos da se otvori laboratorij. STEM laboratorij je temelj razvoja jedne sredine, pa ovakvi projekti predstavljaju budućnost i potvrđuju stratešku orijentaciju prema ulaganjima u obrazovanje. Ovog trenutka su Centri izvrsnosti Varaždinske županije jedan od 25 europskih centara za darovite, a drago mi je što su naši predsjednici Rotary klubova najavili da će i dalje razvijati slične projekte – istaknuo je župan Radimir Čačić.Cilj projekta je opremanje laboratorija kako bi putem njega educirali ne samo djecu, nego i sve učitelje 33 županijske škole, naveo je Stiven Toš, voditelj projekta STEM Lab.- Laboratorij ne samo da će služiti učenicima za stjecanje praktičnih znanja u STEM području te za razvijanje njihovih robota, nego će služiti i za izradu učila te kurikuluma u okviru postojećih nastavnih programa. U sklopu projekta će biti organizirane radionice za 100-tinjak učitelja iz STEM područja iz svih županijskih škola, koji će potom nova znanja prenositi na učenike te ih dodatno motivirati za STEM područja – rekao je Stiven Toš, uz kojeg je na predstavljanju bio i koordinator projekta STEM Lab Dragutin Hainš.

I dok se humanoidni roboti, za koje je Varaždinska županija izdvojila više od 100.000 kuna, već koriste u nastavi, sada stižu i vrijedni strojevi, alati i druga oprema.- Laboratorij će biti opremljen strojevima kao što su CNC laser za rezanje, CNC za izradu elektroničkih pločica, 3D printerima te ostalim alatima i dijelovima koji će omogućiti razvoj učila. Naš cilj je da razvijamo vlastita učila u suradnji s nastavnicima te da dobijemo najnovije tehnologije na hrvatski način – rekao je voditelj Centra izvrsnosti za nove tehnologije Krunoslav Grudiček.Europski centar za darovite – Centri izvrsnosti Varaždinske županije time dobivaju veliku i značajnu nadogradnju.- Sve ovo što razvijamo je s ciljem da obrazovanje u Varaždinskoj županiji ima globalnu konkurentnost. Donacija rotarijanaca je izuzetno važna jer su dali svoj privatni novac, što će dati novu vrijednost našim Centrima izvrsnosti. Polaznici će imati mogućnost komunicirati na globalnoj razini. Učila su korak dalje, jer ćemo ih ovdje sami razvijati, a bit će podržana računalom ili upravljana računalom – zaključio je dr. sc. Huđek, voditelj Europskog centra za darovite Hrvatska i pročelnik Upravnog odjela. 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.