Dug za JPP platili, a sad traže reviziju sudske odluke, Čačić poručuje - Tužit ćemo ministricu!

čačić

Varaždinska  županija je ponovno u sporu s državom zbog nepoštivanja ugovora o javnom privatnom partnerstvu. Iako je još u studenom prošle godine stigla pravomoćna presuda u njezinu korist, a temeljem nje dio duga za JPP je isplaćen, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Republika Hrvatska i  sada traže - reviziju presude Visokog trgovačkog suda!

- Uistinu je neobično da netko tko potječe iz županije u kojoj mu je i izborna baza radi protiv građana svoje županije, poručuje Čačić. Iako je pravomoćnom presudom visokog trgovačkog suda spor RH protiv Varaždinske županije za JPP izgubljen te je država i uplatila 18,6 milijuna kuna na račun Županije, taj joj novac sada pokušavaju uzeti izvanrednim pravnim lijekom, revizijom presude Visokog trgovačkog suda RH – rekao je na današnjoj press konferenciji, a na kojoj su uz njega bili i zamjenik župana Tomislav Paljak i savjetnica Natalija Martinčević.

Za ne povjerovati je da se to događa jer javnosti je dobro znano da je isti problem kao župan imao i Predrag Štromar, danas potpredsjednik Vlade RH te je i sam tužio državu, a sada kad je u poziciji da nepravdu prema županiji iz koje potječe riješi, to negira i ne želi riješiti. Evo što je župan Čačić, koji je i idejni začetnik JPP-a, uz pomoć kojega je obrazovni standard u svim školama na području Varažinske županije pa i šire podignut na najvišu moguću razinu u svega nekoliko godina, (a nisu na njega čekale generacije i generacije učenika i nastavnika i nikad ga dočekale), kao što je to bio slučaj prije, s time u svezi poručio javnosti:

- Ni dva mjeseca nakon što je Visoki trgovački sud RH pravomoćno presudio da nam Vlada mora isplatiti dug po prve dvije od pet tužbi, Ministarstvo na čijem je čelu Blaženka Divjak podnosi Trgovačkom sudu u Varaždinu prijedlog za dopuštenje revizije. Riječ je o izvanrednom pravnom lijeku o kojem odlučuje Vrhovni sud. Ne samo da su ministrica Divjak i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, koji je podigao prvu tužbu za JPP, sprečavali isplatu duga, ne samo da su bezobrazno izjavljivali putem HNS-a da su zaslužni za isplatu, nego nam sad izvanrednom mjerom novac pokušavaju oduzeti! Ovo je jedinstveni slučaj u političkoj povijesti Hrvatske da ministri iz jednog grada i županije čine sve da bi napravili štetu svojim sugrađanima, pa čak i nakon pravomoćne presude da je Vlada dužna platiti dug za 32 školska objekta izgrađena i dograđena po modelu JPP-a. Čini se da Štromar i Divjak u nečemu moraju biti prvi – sarkastično je poručio župan Čačić.

U konkretnom slučaju, Vrhovni sud Republike Hrvatske prvo mora odlučiti je li podnošenje revizije uopće dopušteno. Tek ako odluče da bi to bilo dopušteno, tada bi Ministarstvo znanosti i obrazovanja moglo podnijeti reviziju kao izvanredan pravni lijek.

- Ovo je samo jedna u nizu potvrda da Štromar i Divjak doista čine sve što je u njihovoj moći, ali ne da pomognu, nego da dug ne plate. Županiji su 18,6 milijuna kuna po presudi uplatili tek onda kad im je prijetila ovrha, tek tada se javila Vlada i zamolila da im damo još jedan dan za podmirenje duga. No, nije to sve. Kad je Trgovački sud u Varaždinu donio presudu, iz HNS-a smo imali priliku čuti da je „Predrag Štromar bio u pravu – Ministarstvo je Varaždinskoj županiji dužno isplatiti zaostale rate za JPP“. Čuli smo tada i to da su oni zaslužni za to što je Županija novac dobila. Uvredljivo je za zdravu pamet svakoga čovjeka kad ne želiš platiti dug, a onda sam sebi pripisuješ zasluge za isplatu po odluci suda – istaknuo je Čačić.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je Varaždinskoj županiji po pravomoćnoj presudi 31. prosinca 2019. uplatilo 18.661.576,32 kuna, od čega je glavnica 14.255.980,42 kuna, a zatezne kamate su 4.405.595,90 kuna. Riječ je o pravomoćnoj presudi po prve dvije od ukupno pet tužbi. Dug po preostale tri tužbe iznosi 30,7 milijuna kuna, od čega je glavnica 26 milijuna kuna, a zatezne kamate 4,6 milijuna kuna.

- Preostale tri tužbe idu svojim tijekom i vjerujem da će presuda biti ista kao i u slučaju prve dvije tužbe, dodao je Čačić, te naglasio  da Vlada Županiji mora platiti i preostalih 30,7 milijuna kuna, ali i poručio da će za ministricu to imati i drugačije pravne posljedice.

- Kad sve ovo završi, podnijet ćemo tužbu protiv ministrice znanosti i obrazovanja zbog nesavjesnog raspolaganja javnim novcem i protuzakonitog postupanja. Do danas je državni proračun oštećen za više od 4 milijuna kuna, koliko iznose zatezne kamate po prve dvije tužbe, a porezni obveznici iz cijele Hrvatske će po svih pet tužbi zatezne kamate morati platiti 10 milijuna kuna. Kad svi ovi pravni postupci završe, netko će morati odgovarati za štetu – zaključio je župan Čačić.

 

 

---

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.