Međunarodna konferencija o obrazovanju za poduzetništvo u komparaciji s Finskom

Međunarodna konferencija o obrazovanju za poduzetništvo u komparaciji s Finskom

U Hotelu Park u Varaždinu danas je u organizaciji Varaždinske županije,  Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije te Fakulteta za organizaciju i informatiku održana međunarodna konferencija o obrazovanju za poduzetništvo. Početku konferencije prisustvovali su i župan Radimir Čačić, njegov zamjenik Tomislav Paljak, savjetnica župana Natalija Martinčević te direktor Javne ustanove za regionalni razvoj Kruno Blaži.

Konferencija je inače održana kao dio Europskog tjedna malog i srednjeg poduzetništva projekta LokalnE inicijative za PoticanjE ZapošljavanjA u Varaždinskoj Županiji – LEPEZA VŽ. Prisutne je na početku konferencije pozdravila i prof.dr.sc. Nina Begičević Ređep, dekanica FOI-a dok je župan Čačić istaknuo da je Varaždinska županija po poduzetničkim inicijativama i rezultatima gospodarstva apsolutni vrh Hrvatske.

-To nije ni približno dobro, ne možemo time biti zadovoljni i sasvim je sigurno da možemo, ali i moramo  učiniti puno više. Tradicija, radna etika i industrijska tradicija koje su svojstvene za naše područje nose određene hendikepe koje treba ispraviti, a jedan od njih je svakako i mogućnost ranog zapošljavanja. Naša stopa nezaposlenosti približava se stopi od dva posto, a europski standard je četiri posto. To samo pokazuje da se manji broj ljudi odlučuje na duži studij, a nove tehnologije traže višu razinu obrazovanja i upravo ova konferencija tome služi. Osobno sam otvorio tu temu prije dvije godine, kada sam postao predsjednik Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade Skupštine europskih regija. Još tada sam otvorio tu temu, zatražio podršku za otvaranje posebnog programa u kojem ćemo snimiti stanje u Hrvatskoj i Europi te postojeće podatke usporediti s jednom Finskom koja je najbolja – rekao je župan.

O cjeloživotnom učenju u Finskoj i o obrazovanju za poduzetništvo prisutne sudionike konferencije je informirala Petra Sippola iz Seinajoki University of Applied Sciences, business and Culture (Južna Ostrobotnija-jedna od regija u Finskoj).Posebno zanimljivo bilo je na kraju konferencije kada se razgovaralo o hrvatskoj i finskoj praksi - o Školi za život, ali i o obrazovanju za obrtništvo na primjerima iz hrvatskog obrazovnog sustava, koji napreduje i mijenja se, ali to još uvijek nije dovoljno. Problemi su u zakonodavstvu, ali i primjerima prakse da se kod obrazovanja npr. obrtničkih zanimanja događa da praktični dio obrazovanja nije zadovoljavajući jer se učenike smatra konkurentima. Sjajan primjer iznijela je Lana Velimirović Vukalović, direktorica Pučkog otvorenog učilišta koja kaže da se Škola za poduzetništvo u okviru PUO-a pokazala kao iznimno korisno obrazovanje za poduzetnike početnike, te da se program podučavanja prilagođavao skupini, a ne obrnuto i da su polaznici bili iznimno zadovoljni.Gošća iz Fnske iznijela je primjere obrazovanja za poduzetništvo u finskom obrazovanju koje počinje još od dječjeg vrtića te se uči kroz cijelo obrazovanje tako da mladim Fincima otići nakon završetka obrazovanja u poduzetničke vode nije problem, dapače osjećaju se ponosno kada mogu kod predstavljanja reći da su vlasnici svojih tvrtki.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.