T. Paljak, zamjenik župana na završnoj konferenciji poručio: Druga varaždinska gimnazija je modernizirana i dobila je energetski razred A+

t paljak

U prostorima Druge gimnazije Varaždin danas je održana završna konferencija projekta energetske obnove zgrade same škole, a završnoj konferenciji su uz ravnateljicu škole Zdravku Grđan  prisustvovali i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak (Reformisti), savjetnica župana Natalija Martinčević (Reformisti) ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije Krunoslav Blaži, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, članovi školskog odbora te niz ravnatelja osnovnih i srednjih škola s područja Županije.

Zamjenik župana Paljak izrazio je veliko zadovoljstvo energetskom obnovom ove škole.

-Ovo je drugi najveći projekt što se tiče obnove škola, nakon Srednje škole Ivanec. Imali smo ukupnu vrijednost nešto manju od 10 milijuna kuna, od toga je 4 i pol milijuna bespovratnih europskih sredstava, nakon toga od tih 5 i nešto, koliko je otpalo na Županiju, dobili smo iz fonda za sufinanciranje još dva milijuna i nešto i ukupna priča je naš proračun koštala 3 milijuna i 600 tisuća i to je obrazac našeg rada. S tim novcem i zahvaljujući sposobnosti apliciranja na EU fondove danas se nalazimo u jednom vrhunskom modernom objektu, odlično izoliranom, klimatiziranom i po najvišim standardima energetski i ekološki izvedenom objektu. Mi trenutno uživamo u ovoj zgradi koja je ne samo energetski obnovljena, nego je i sadržajno izuzetno bogata. To je škola koja je od uspostave gimnazije, gdje je prije bila tekstilna škola izgrađena daleke 1946. godine, dočekali smo europske fondove, a time i mogućnost da napravimo jednu prekrasnu zgradu putem energetske obnove u kojoj će se zbog toga štediti na energentima. Što se tiče županije, energetski smo obnovili ili obnavljamo 22 škole, od toga smo tri napravili 2018., prošle godine 8, ove godine 11 škola, od toga su 4 srednje škole, 7 osnovnih škola i 11 područnih. Što se tiče dogradnje i potpuno nove izgradnje još se šest škola grade ili dograđuju bilo isključivo iz županijskog proračuna ili  u suradnji sa JLS-ovima i Državom. Ova obnova također pokazuje zašto je Varaždinska županija najuspješnija u povlačenju eu sredstava, posebice u energetskoj obnovi u kojoj je najuspješnija u Hrvatskoj čak ii u apsolutnim brojkama. Nadam se da će u budućnosti nacionalna obrazovna politika u većoj mjeri primjenjivati model  Varaždinske županije koja je prema svim relevantnim pokazateljima u obrazovanju tri puta iznad hrvatskog prosjeka – zaključio je zamjenik župana Paljak.

Ravnateljica Srednje škole Zdravka Grđan održala je prezentaciju o provedenom projektu energetske obnove.

 - Druga gimnazija Varaždin danas ima završnu konferenciju povodom završetka energetske obnove zgrade Druge gimnazije Varaždin. To je jedan ogroman projekt u vrijednosti od 9 700 000 kn, a radili smo ga 10. mjeseca 2017. godine do današnjeg dana. Škola je dobila u kompletu novo ruho, kompletno smo energetski obnovljeni, a od radova je odrađeno sljedeće: kompletno je promijenjeno krovište, izolacija krovišta i gore su instalirane fotonaponske ćelije za proizvodnju električne energije. Također, kompletno je promijenjena stolarija i izrađena je termo fasada. U sve su učionice ugrađeni ventilokonvektori, a uspostavljena je i nova dizalica topline prilikom koje smo dobili i grijanje i hlađenje u školi. Cilj projekta bio je smanjenje potrošnje toplinske energije i tu će biti ušteda 51% dok će smanjenje CO2 biti 87%. Očekujemo da će biti puno ugodnije i kvalitetnije boraviti i raditi u školi.

Trenutno na Drugoj gimnaziji Varaždin imamo 78 zaposlenih, oko 60 nastavnika i stručnih suradnika, a ostalo su administrativno i tehničko osoblje. Ukupno je na školi 564 učenika u 24 razredna odjela. Kod nadolazećih upisa očekujemo iznimno veliki interes, ne samo zato što je škola sada energetski obnovljena, već i zbog rezultata koje škola ima – rekla je Zdravka Grđan.

Kroz projekt energetske obnove Druge gimnazije Varaždin doprinijet će se smanjenju potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50% u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe mjera energetske obnove.Vrijednost projekta po Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava iznosi 8.174.001,98 HRK, iznos bespovratnih EU sredstava 4.512.078,59 HRK, vrijednost projekta nakon provedenog postupka nabave radova je  9.932.084,25 HRK, dok je vrijednost projekta nakon provedenih postupaka nabave za sve aktivnosti projekta 9.766.310,56 HRK. Iznos bespovratnih sredstava Fonda za sufinanciranje iznosi  2.149.394,03 HRK, dok iznos sufinanciranja iz županijskog proračuna (po Ugovoru) vrijedi  3.661.923,39 HRK, a iznos sufinanciranja iz županijskog proračuna (nakon provedenih postupaka nabave za sve aktivnosti projekta) je 5.254.231,97 HRK.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.