Predsjednik Vlade: Angažmanom i pristupom koji dajete obrazovanju u Međimurju činite iskorak u kvaliteti obrazovanja Hrvatske

Predsjednik Vlade: Angažmanom i pristupom koji dajete obrazovanju u Međimurju činite iskorak u kvaliteti obrazovanja Hrvatske

Nakon pune 74 godine kako je Osnovna škola Vladimira Nazora Pribislavec djelovala unutar dvorca Feštetić, tristotinjak učenika novu je nastavnu godinu započelo u novoj, jednoj od modernijih školi u Hrvatskoj. Na 3600 m2  učenici su dobili 24 učionice za jednosmjensku nastavu, suvremenu kuhinju, knjižnicu, prostor za produženi boravak, učenje i igru. Novu zgradu škole vrijednu 33 milijuna kuna župan Međimurske županije Matija Posavec predstavio je predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu te ministru prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darku Horvatu.

Gradnja ove škole započela je 2016. godine, nakon dvije godine rješavanja infrastrukturnih i imovinsko pravnih pitanja. Nakon što je tadašnje Ministarstvo obrazovanja 2015. godine odobrilo 6 milijuna kuna za gradnju škole, Vlada RH pod vodstvom Andreja Plenkovića odobrila je dodatnih 19 milijuna kuna, a Međimurska županija osigurala je 5, 5 milijuna kuna. Kako bi se troškovi gradnje u potpunosti pokrili, bilo je potrebno još 2, 5 milijuna kuna za opremanje koje je osigurala Vlada RH te je sagrađena škola prema svim kriterijima modernog obrazovanja.

Preseljenjem u nove prostore škole, ne samo da je konačno ispunjen dugogodišnji san mještana i djelatnika škole u Pribislavcu, već će dvorac Feštetić, povijesno i kulturno dobro Međimurja, biti revitaliziran i stavljen u funkciju turizma i kulture kako bismo i na taj način pridonijeli daljnjem razvoju naše županije.“, kazao je župan Posavec uz kojeg su u obilasku školu nazočili zamjenici župana Sandra Herman i Josip Grivec, saborske zastupnice Boška Ban Vlahek i Andreja Marić, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, načelnica Općine Pribislavec Višnja Ivačić i zamjenica ravnatelja Osnovne škole Vladimira Nazora Pribislavec Darinka Trajkova Vuković.

Ova škola ima sve one bitne elemente koji naš obrazovni dio programa Vlade ima, a to je uključivo st i inkluzivno obrazovanje. Škola je u svakom pogledu prilagođena za djecu, odnosno osobe s invaliditetom, omogućava cjelodnevnu nastavu te predškolski odgoj. To je temelj onoga što želimo napraviti u cijeloj Hrvatskoj.“, poručio je premijer Plenković.

Kvalitetu obrazovanja u Međimurju potvrđuju brojni rezultati, uspjesi, ali i ulaganja i potpore kojima se olakšavaju financijski troškovi koje roditelji moraju izdvojiti. Obrazovne institucije kojima je osnivač Međimurska županija spremno su dočekale početak nove školske godine, a za 15 000 predškolaraca, učenika i studenata osmišljen je jedinstveni sustav mjera i potpora. 

Međimurje je spremno za novu financijsku omotnicu EU sredstava s projektima vrijednim više od 300 milijuna kuna 

Nakon obilaska škole održan je radni sastanak u prostorijama Međimurske županije na kojem je župan Posavec upoznao predsjednika Vlade Plenkovića, ministra Fuchsa i ministra Horvata s više od 70 kapitalnih projekata koji se provode u Međimurju. „U određenim stavkama zatražili smo pomoć Vlade kako bi zajedno napravili iskorak u postavljanju boljih standarda i kvalitetnijeg života u našoj županiji jer je država onoliko uspješna koliko su zadovoljni njeni građani.“, kazao je župan Posavec koji je naglasio da je oko 270 milijuna kuna uloženo u obrazovanje kroz izgradnju, obnovu i adaptaciju dvorana i škola, uspostavljanje centara izvrsnosti i kompetentnosti te kroz brojne projekte i potpore kojima se olakšava i potiče napredak mladih. 

Međimurje je kraj vrijednih ljudi širokog i otvorenog srca koji svoje ideje ulažu u konkretne projekte. Revitalizacijom prostora bivše vojarne u Čakovcu stvara se centar znanja sa znanstveno-istraživačkim centrima koji se temelje na kontinuiranom međusobnom nadopunjavaju obrazovanja i gospodarstva. U tijeku je rekonstrukcija najvećeg spomenika feudalne baštine u Hrvatskoj, Starog grada Zrinskih, dok je na području zdravstva uloženo 160 milijuna kuna u primarnu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu kako bi se stvorili što bolji uvjeti liječenja za Međimurke i Međimurce. Potvrda kvalitetnog zdravstvenog sustava i dobrog rada zdravstvenih radnika je najmanja incidencija korona virusom na 100 000 stanovnika u Republici Hrvatskoj. 

Premijer Plenković kazao je da će i dalje pomagati sve projekte važne za razvoj Međimurske županije, koristeći europska i nacionalna sredstva: „Važno je da razvijamo sjever Hrvatske i Međimursku županiju u kojoj je vidljiva vrlo dinamična aktivnost poduzetnika, ali i potpora svih jedinica lokalne samouprave.

Podrška Vlade projektima za razvoj Međimurske županije

U izjavi medijima, kazao je da su razgovarali o brojnim projektima koje priprema Međimurska županija iz raznih područja, od školstva, zdravstva, kulture, do turizma.
"Važno je da razvijamo sjever Hrvatske i ovu Županiju brojnim projektima, bilo da je riječ o ulaganjima u gospodarstvo, prometnu infrastrukturu, potporama malom i srednjem poduzetništvu. Mislim da je ovdje vrlo dinamična aktivnost poduzetnika, ali i potpora svih jedinica lokalne i područne samouprave", rekao je Plenković.Kazao je da je s fiskalnom decentralizacijom Međimurska županija jedna od onih koja je dobila znatno veće prihode, što je, dodao je, omogućilo realizaciju projekata na lokalnoj razini, sufinanciranje, povlačenje EU sredstava. Premijer je naveo da je ukupno povučeno oko 1,3 milijarde kuna. 

"Mi ćemo i dalje na tragu sjednice Vlade koje je održana prošle godine u srpnju u Čakovcu pomagati sve projekte za razvoj Međimurske županije, a i za ravnomjerni razvoj svih dijelova Hrvatske koristeći i europska i nacionalna sredstva", poručio je .
Upitan koje će od projekata koje mu je predstavio župan Posavec podržati, premijer je naglasio da podršku daje svim onim projektima koji donose dodanu vrijednost i unapređuju kvalitetu života u zajednici.
Župan Matija Posavec kazao je da je zatražio pomoć pri predfinanciranju i sufinaciranju projekata Europske unije, kao i pomoć u realizaciji obnove i izgradnje cestovne infrastrukture, s posebnim naglaskom na cestu Čakovec-Varaždin.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.