U Varaždinskoj županiji pilot-projekt državne mature iz izbornih predmeta proveden izvrsno

ČAČIĆ

Provedba pilot-projekt državne mature iz izbornih predmeta u ljetnom roku na jednome mjestu, u Ispitnom centru Varaždin umjesto u matičnim školama učenika, pokazala je da je riječ o odličnom modelu koji je prošao bez ikakvih problema, a donio je značajne racionalizacije i uštede. Ukupno je podijeljeno 786 ispitnih materijala iz 15 predmeta, od čega je najveći interes bio za fiziku, dok je iz dva predmeta državnu maturu pisao po jedan učenik.Istaknuto je to na radnom sastanku ravnateljice Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivane Katavić i njezinih suradnika sa županom Radimirom Čačićem, pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslavom Huđekom i njihovim suradnicima, predsjednikom Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimirom Mihalincem te ravnateljima i ispitnim koordinatorima svih srednjih škola uključenih u pilot-projekt.

Zahvaljujući pilot-projektu, čiji su nositelji bili Nacionalni centar, Nezavisni sindikat i Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport, učenici osam varaždinskih srednjih škola su državnu maturu iz izbornih predmeta prvi u Hrvatskoj polagali u Ispitnom centru koji je bio organiziran u Prvoj gimnaziji Varaždin.- Provedba državne mature iz izbornih predmeta u Ispitnom centru Varaždin bila je izvrsna. Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u radu i stvaranju ovog Ispitnog centra. On je ogledni primjer kako će se dalje provoditi ovakve inicijative, a posebno nam je drago da je Varaždinska županija izabrana za polazište te će postati ogledni primjer za sve druge županije - istaknula je u Županijskoj palači u Varaždinu Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra.

Čestitke je uputio i župan Čačić. - Drago mi je da smo prepoznali ovu inicijativu, a upućujem zahvalnost svima koji su bili angažirani u provedbi pilot-projekta. Uspio je jako dobro te pokazuje da se državna matura iz izbornih predmeta treba na ovaj način organizirati i dalje – rekao je župan Čačić.Ispitni koordinator s Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin Zvonimir Lončar je istaknuo da je ovaj pilot-projekt poseban po tome što je inicijativa došla iz škola, a institucije – Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Varaždinska županija – to su prihvatili, a nakon toga se krenulo u realizaciju.

- Možemo reći da imamo model koji je primjenjiv i funkcionira u praksi, a donio bi značajne uštede i na razini cijele Hrvatske. U Ispitnom centru Varaždin je državna matura provedena iz 15 predmeta za učenike osam srednjih škola iz Varaždina. Nemamo točan broj učenika budući da su neki od njih pisali više predmeta, no podijelili smo ukupno 786 ispitnih materijala. Imali smo 184 dežurstva, a da je svaki učenik pisao ispit u svojoj školi, bilo bi potrebno čak 739 dežurstava. Da je riječ o značajnim uštedama, govori i podatak da su potrebni materijali došli u 24 kutije za svih 15 ispita za osam škola, a da nije bilo Ispitnog centra, tada bi bile potrebne čak 82 kutije. Uz to, sedam škola je bilo rasterećeno, učionice su im bile slobodne, nisu morali blokirati cijele hodnike zbog pisanja državne mature u jednoj učionici. Isto tako, primijetili smo i efekt socijalizacije učenika, a moram pohvaliti sve maturante čiji je odnos prema kolegama i ispitnim koordinatorima bio na najvišoj razini – rekao je ispitni koordinator Zvonko Lončar.Po istom modelu državna matura iz izbornih predmeta provest će se u Ispitnom centru Varaždin u jesenskom roku te u narednim školskim godinama. 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.