Premijer Plenković: „Ovo je namjerna provokacija srpske vojske s ciljem izazivanja incidenta“

Premijer Plenković: „Ovo je namjerna provokacija srpske vojske s ciljem izazivanja incidenta“

Premijer Andrej Plenković komentirao je pokušaj ulaska izaslanstva Vojske Srbije u Hrvatsku ustvrdivši da se radi o namjernoj provokaciji čiji je cilj bio izazvati incident. Plenković je rekao da je hrvatska policija spriječila ulazak 11 pripadnika vojske Srbije u Hrvatsku u subotu ujutro oko 6.30 sati.

“Riječ je o pokušaju dolaska u RH, nenajavljenog, neprijavljenog, nedogovorenog kako bi u odorama Vojske Srbije boravili na području Jasenovca. Riječ je o pokušaju koji nije imao komemorativni karakter, već s očitom namjeravanom provokacijom i ciljem izazivanja incidenta. Takva praksa je protivna međunarodnome pravu, za nas je kao državu neprihvatljiva i mi to najoštrije osuđujemo. Hrvatska Vlada štiti naš pravni poredak i ne dopušta ovakve provokacije”, rekao je premijer.

Premijer reagirao i na Vulinovu izjavu o „sljedbenici Pavalićeve idologije“

Dodaje da su hrvatske institucije djelovale učinkovito i razotkrile pokušaj provociranja i incidenta. Plenković je napomenuo da bi bilo normalno da su državna tijela Srbije najavila dolazak i želju dolaska na ovaj događaj.

Komentirao je i izjavu srpskog ministra obrane Aleksandra Vulina koji se zapitao kakva zemlja može tako nešto učiniti, ako, kako je rekao, nije sljedbenica fašističke Pavelićeve ideologije. Plenković je rekao kako bi bilo dobro da “Vulinovih 11” poštuje propise, da poštuju međunarodno pravo i da ne rade akte koja su očita djela provokacije. “Sve ostalo je politikanstvo i dizanje tenzija. Mi smo tu priču od njih puno puta čuli. Mi vodimo ozbiljnu politiku, poštujemo prava nacionalnih manjina i očekujemo da Srbija s respektom tretira RH i Hrvate u Srbiji”, izjavio je premijer.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.