"Dan D" za pregovore o plaćama u zdravstvu

"Dan D" za pregovore o plaćama u zdravstvu

Pregovarački odbori Vlade i sindikata zdravstva sastat će se danas na novom krugu pregovora u Ministarstvu zdravstva, a ministar zdravstva Milan Kujundžić najavljuje da će pred sindikate izaći s konkretnim prijedlogom u vezi povećanja plaća zaposlenih u zdravstvenom sustavu.

Sindikati ističu kako je minimum od kojeg ne odustaju 7-postotno povećanje dodataka na uvjete rada i odgovornost, koje su parafirali s ministrom zdravstva, što Vlada nije prihvatila već je kolektivne pregovore vratila na početak. To je oko 400 milijuna kuna na godinu.

- Pregovore vode dvije strane i vjerujem da ćemo danas, kad opet dođem pred vas ovdje - imati kokretne odgovore, izjavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić uoči početka novog kruga pregovora. O njegovoj ponudi sindikatima nije želio konkretno odgovoriti. "Zaključili smo da liječnici i sestre i drugo medicinsko osoblje trebaju Hrvatskoj i da ih treba zadržati, posebice zbog kvalitete. S druge strane smo izračunati da trebamo liječiti ljude i imati novaca za lijekove, proteze, kazao je. 

- Nije još sve riješeno. Ima stvari opće naravi, a tu je i članak 49 o prekovremenoj satnici. Prosvjedi idu dalje do kraja tjedna, pa ćemo vidjeti", kazala je uoči početka pregovora čelnica sestrinskog sindikata Anica Prašnjak.

- Mislim da bi danas mogao biti Dan D. Od vas smo saznali da će ministar danas ponuditi konkretnu ponudu. Naša tijela će ponudu razmotriti. Procedura neće trajati dugo. Vlada mora donijeti odluku u četvrtak, mi ćemo donijeti odluku do četvrka ili petka, kazao je Stjepan Topolnjak iz Sindikata zdravstva.
- Ovih 7 posto o kojima sada pričamo su nam oni nametnuli. A nisu se pitali tko će brinuti o sve bolesnijoj populaciji i o svim problemima koje trpimo na svom radnom mjestu. Stanje u zdravstvu je neizdrživo, trebaju svi shvatiti da moramo zadržati naše ljude, poručila je Brankica Grgurić iz Sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara.

- Pregovori podrazumijevaju dvije strane. Korektno smo pregovarali i vjerujem da ćemo tako nastaviti i danas. Sve su varijante moguće, vjerujem da ćemo danas dogovoriti konkretni prijedlog s kojim ćemo ići prema Vladi, izjavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić u emisiji Hrvatskog radija Izaberi zdravlje.  Ni na inzistiranje voditeljice emisije, nije želio potvrditi hoće li danas na pregovore izaći s konkretnim prijedlogom od 7 posto povećanja.

Ministar financija Zdravko Marić više je puta izjavio kako dodatni financijski zahtjevi sindikata zdravstva i školstva nisu predviđeni u državnom proračunu te da povećanje plaća u tim javnim službama mora biti u skladu s mogućnostima.

Nastavlja se prosvjed "Pet do 12"

Dok se čeka što će se dogovoriti, zbog neodrživa stanja u zdravstvu nastavlja se prosvjedna akcija "Pet do 12", u kojoj će danas sudjelovati medicinsko osoblje zagrebačke bolnice "Sestre milosrdnice" i karlovačke bolnice.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/540800/novi-krug-pregovora-o-placama-u-zdravstvu

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.