Mirovinska reforma ostaje, na kraju će biti zadovoljni i poslodavci

Mirovinska reforma ostaje, na kraju će biti zadovoljni i poslodavci

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak kako je vrlo važno da mirovinska reforma ostaje, a da su drukčije samo dvije bitne nijanse - dob odlaska u mirovinu i penalizacija po godini staža, odnosno smanjenje dobi odlaska u mirovinu sa 67 na 65 godina i smanjenje penalizacije s 0,3 na 0,2.

Podsjetio je da su od danas u javnom savjetovanju Zakon o mirovinskom osiguranju, Zakon o radu i pet sektorskih zakona koji reguliraju dob za odlazak u mirovinu, od kojih se jedan dio odnosi na traženja Inicijative "67 je previše", a drugi otvara mogućnost radnicima i zaposlenicima da u dogovoru s poslodavcem rade do 68. godine o čemu je, podsjeća, prošloga petka govorio u Vinkovcima. Ti će zakoni, dodao je, biti u javnom savjetovanju sljedećih 15 dana i na sjednici Vlade sredinom listopada, te će biti i u jednom čitanju u Hrvatskome saboru gdje će biti i usvojeni, a paket će stupiti na snagu 1. siječnja 2020. 
 
Ponovio je i kako ova Vlada nije uvela dobnu granicu od 67 godina za odlazak u mirovinu već je to učinila SDP-ova vlada, a u to vrijeme ministar rada bio je Mirando Mrsić.
 
"Svi koji su demagoški i populistički stali iza inicijative '67 je previše' u vrijeme europskih izbora samo kako bi kreirali jednu atmosferu, sada je ista stvar, jer oni koji su tada navijali da se skupi što više potpisa i Vlada dovede u problem, sada manje-više isti ti plaču kako to da se inicijativa uvažila", rekao je.
 
Plenković je ocijenio kako je to "jedan manje-više politički sport u vrijeme politički vrućega proljeća u vrijeme izbora, malo vruće jeseni u jesen". Međutim, važno je, kaže, da ljudi u vrijeme ove vlade imaju 11,5 posto veće mirovine i da je minimalna mirovina 15 posto veća te da nema diskriminacije i s ovim povećanjem - da onaj tko to želi može raditi do 68. godine. Procijenit ćemo kroz dvije godine totalni financijski učinak, dodao je.
 
Ponovio je kako treba biti svjestan europskih trendova jer je prosječna životna dob u Europskoj uniji 80 godina što ćemo i mi, vjeruje premijer, također vrlo brzo ostvariti jer će zdravstveni sustav i prehrana biti bolji, a poslovi drukčije vrste. Ocijenio je kako je odredba po kojoj se, na temelju dogovora, rješava pitanje odlaska u mirovinu jako dobra, te da će na kraju biti zadovoljni i poslodavci.
 
"Ne vidim u tome problem, a ako će netko zlorabiti tu mogućnost i nakon 65. godine uzeti tri godine bolovanja - to jednostavno nije realno i mislim da će se to neće dogoditi", rekao je Plenković.
 
Parlamentarna većina je stabilna, vodimo politiku na dobrobit hrvatskog društva
 
Na pitanje da komentira nove istupe HVIDRA-e oko Milorada Pupovca, Plenković je rekao kako ne vidi to kao pokušaj destabilizacije njega i Vlade.
 
"Mislim da smo tu temu apsolvirali, parlamentarna većina je stabilna, imamo zadaće koje trebamo rješavati, politiku koju vodimo, vodimo na dobrobit hrvatskog društva. Rijetko koja Vlada je učinila za prava hrvatskih branitelja, vojnika, policajaca kao naša," dodao je.
 
"Dakle, ako postoji ijedan faktor koji je zaokružen, od nove Strategije nacionalne sigurnosti, sustava Domovinske sigurnosti, unaprjeđenja u svim segmentima, bolje koordinacije - mislim da smo mi tu sve ono što smo rekli da ćemo učiniti - realizirali. Prema tome, s te strane ne vidim niti mikroskopski prostor za neki bilo kakav oblik nezadovoljstva", rekao je Plenković.
 
Naglasio je da vodi politiku Vlade uvjeren da je ona dobra i zdrava za smjer Hrvatske i društvo i dobra za položaj hrvatske manjine u Srbiji.
 
,,Neću se pretvoriti u komentatora tuđih intervjua i priopćenja, ja sam predsjednik Vlada i vodimo razumnu politiku i to ću raditi u budućnosti," poručio je Plenković.
 
Za nedostatak kvoruma u petak u Saboru i pitanje ima li to veze s Milanom Bandićem kaže kako on to nije vidio kao nešto dramatično, štoviše nije ni primijetio.
 
Spomenik Domovini primjeren i na odličnoj lokaciji
 
Na pitanje oko spomenika Domovini i repova koji se vuku oko odabira izvođača radova i cijene, premijer kaže kako je to projekt grada Zagreba i da on ne ulazi u detalje tehnike, javne nabave i izbora izvođača.
 
"Ono što bi svima trebalo biti drago da ćemo imati spomenik Domovini, primjeren i na odličnoj lokaciji. On će ostati i bit će jedan od sjajnih obilježja grada Zagreba, mjesto na koje će se dolaziti i na kojem će se davati počast svima onima koji su utkali na različite načine dali svoj doprinos Hrvatskoj," zaključio je predsjednik Vlade Plenković.
 
Izvor: Vlada / Hina

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.