U Ministarstvu zdravstva danas je potpisan Dodatak II. Kolektivnog ugovora

ugovori zdravstvo

U Ministarstvu zdravstva danas je potpisan Dodatak II. Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja. Dodatak II potpisali su  ministar zdravstva prof.dr.sc. Milan Kujundžić, dr.med., ispred Vlade Republike Hrvatske,  Brankica Grgurić ispred Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara –medicinskih tehničara i Stjepan Topolnjak ispred Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske.
Dodatkom II. predviđeno je linearno povećanje dodatka za posebne uvjete rada za 3%, kao i povećanje dodatka za iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi za 4%. Ujedno, naknada za pripravnost povećana je za 1% za radni dan odnosno 2 posto za subotu, nedjelju i blagdan. Ugovorena je i naknada troškova prijevoza za dolazak na posao i odlazak s posla iz pripravnosti kao i kada se radnik odazove na rad po pozivu.  Dodatkom II. primjena Kolektivnog ugovora određena je do 31. prosinca 2022. godine.
„Ne tvrdim da je to dovoljno i da je to puno, ali ako hoćemo liječiti ljude, operirati, ako hoćemo spašavati živote i odgovoriti veledrogerijama, a ne uvesti HZZO u bankrot, to je bio maksimum koji se moglo u ovom trenutku napraviti“, rekao je Kujundžić, a bilo je riječi i o veledrogerijama, sa čijim će se predstavnicima sastati u ponedjeljak.

"S veledrogerijama imamo sastanak u ponedjeljak, sa županima u srijedu, a razgovarao sam s premijerom i ministrom financija. Dospjeli dug prema veledrogerijama iznosi 2,1 milijarde kuna, različito po pojedinim bolnicama. U ovom trenutku ćemo sigurno, kao i do sada, unutar HZZO-a iznaći određena sredstva kako bismo otplatili dio duga a, naravno, ako u rebalansu bude prostora i tu ćemo otplatiti dio duga", rekao je Kujundžić novinarima nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora za zdravstvo."Pritisci veledrogerija su s jedne strane za razumjeti, one traže veliki novac, ali s druge strane nema ugroze u njihovom poslovanju. Oni oko 75 posto svojih prodanih proizvoda naplate unutar 60 dana i manje, a HZZO im skupe lijekove isplati unutar 40 dana", istaknuo je Kujundžić.


Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.