Plenković: Gandhijeva poruka tolerancije i mira simbol je prijateljstva između Hrvatske i Indije

Plenković: Gandhijeva poruka tolerancije i mira simbol je prijateljstva između Hrvatske i Indije

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je jutros na otkrivanju biste Mahatme Gandhija u parku Bundek u Zagrebu, u društvu veleposlanika Republike Indije u Zagrebu Arindama Bagchija i zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića.

Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo otkrivanjem Ghandijeve biste u Zagrebu na 150. obljetnicu njegova rođenja. 

"Njegov rođendan Ujedinjeni su narodi proglasili Međunarodnim danom nenasilja i upravo je tu poruku nenasilja, rješavanja problema pa i otpora mirnim putem, Gandhi kao univerzalnu poruku svog autoriteta i svoje uloge političara i velikoga državnika distribuirao za vječnost i za cijeli svijet", kazao je Plenković.

Gandhi pomogao Indiji da stekne neovisnost

Dodao je da je Gandhi svojim načinom života, moralnim autoritetom, skromnošću, asketizmom i osobnim primjerom pomogao svojoj velikoj zemlji i svom velikom narodu da stekne svoju neovisnost. 

"Kao pravnik, za vrijeme  svog života u Južnoj Africi,  vidio je što je problematika kolonijalizma, što je diskriminacija, što su nejednakost i nepravda, a povratkom u Indiju, ta je svoja iskustva artikulirao u pokret koji je omogućio da, neposredno pred kraj njegovoga života, Indija 15. kolovoza 1947. stekne svoju neovisnost", istaknuo je predsjednik Vlade. 

Citirao je i dvije amblematične Ghandijeve poruke: prvu – da je sila oružje slabih, a nenasilje oružje jakih te drugu – da je jedini način da živiš pustiti druge da žive.

"I upravo ta poruka tolerancije i mira ostat će nam, zahvaljujući i njegovoj bisti, poruka u gradu Zagrebu, poruka i simbol prijateljstva između  Hrvatske i Indije. Kao Vlada, zahvalni smo predsjedniku Kovindu koji je prvi put službeno posjetio Hrvatsku kao indijski predsjednik ovoga proljeća, da smo dobili ovakav dar.

Posebno zahvaljujem gradonačelniku i njegovim suradnicima što su odabrali Bundek i ovaj prekrasni park kao lokaciju. Nastavimo jačati odnose Hrvatske i Indije inspirirani velikim vođom Mahatmom Gandhijem", pozvao je na kraju predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.