Vlada uputila Prijedlog zakona o biljnom zdravstvu u saborsku proceduru

Vlada uputila Prijedlog zakona o biljnom zdravstvu u saborsku proceduru

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj danas, 3. listopada 2019. godine usvojila Prijedlog zakona o biljnom zdravstvu te ga uputila u saborsku proceduru. 

Prijedlogom zakona područje biljnog zdravstva usklađuje se sa zajedničkim EU zakonodavstvom, preuzima se uredba EU o zaštitnim mjerama protiv organizama štetnih za bilje koje su posebno usmjerene na unošenje štetnih organizama na području Hrvatske kao dijela EU, a koje mogu slijediti procese globalizacije trgovine i promjene klimatskih uvjeta. Regulira se i pojednostavljuje određene odredbe i postupanja predviđena dosadašnjim propisima.
 
Propisuje se unificirani obrazac biljne putovnice koji omogućava bolju zaštitu od štetnih organizama, čime će se istodobno olakšati poslovanje za specijalizirane subjekte koji rade s biljem.
 
Definira se novi popis štetnih organizama (karantenski štetni organizmi, prioritetni štetni organizmi, nekarantenski štetni organizmi, karantenski štetni organizmi zaštićenih područja te neregulirani karantenski štetni organizmi bilja), kao i fitosanitarne mjere koje se primjenjuju na određenu kategoriju štetnih organizama.
 
Zakonom se uređuju stručna i nadležna tijela, poslovi Ministarstva poljoprivrede i Državnog inspektorata, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te Hrvatskog šumarskog instituta.
 

Primjena zakona osigurat će bolju i učinkovitiju zaštitu okoliša šuma, javnih i privatnih posjeda što će za posljedicu imati smanjenu uporabu zaštitnih sredstava“,


naglasila je ministrica Vučković na sjednici Vlade.



Izvor fotografije: Vlada RH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.