Danas učitelji u štrajku unatoč povećanju plaća za dva posto, Vlada ne vidi svrhu

MIHALINEC

Počeo je štrajk učitelja.Nakon što je propalo mirenje, a Vlada je, rekao je u sindikalni povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, Branimir Mihalinec, u cijelosti odbila zahtjeve sindikata, ponudila im je povećanje dodatka od dva posto od prvog listopada te još dva posto od prvog lipnja iduće godine prvi dan štrajk će biti proveden u cijeloj Hrvatskoj, a ostale dane štrajkat će se u dvije županije.. Također, napomenuo da to nije borba protiv učenika i roditelja.

Ministrica Blaženka Divjak pozvala je roditelje da prate događanja u školama i budu u kontaktu sa školama. Najvažnije je, naglasila je, da ravnatelji organiziraju da vrata škole budu otvorena i da u uvjetima štrajka treba za učenike organizirati neku vrstu rada.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković međutim kaže da štrajk učitelja u mjesecu u kojemu su učitelji i profesori dobili dva posto veću plaću nego mjesec prije, iakp legitiman način izražavanja volje sindikalnih predstavnika nema smisla, dvojeći u njegovu svrhovitost nakon što je Vlada pokazala dobru volju i napravila sve što je mogla. 

"Proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja u mandatu ove Vlade porastao je za tri milijarde kuna, to je dosta veliki novac, ako je prioritet obrazovna reforma onda ju pratite financijskim sredstvima i to je ono što ova Vlada napravila na sve moguće načine".

Kaže da su čelnici sindikata školstva Sanja Šprem i Branko Mihalinec htjeli da Vlada jednostranom odlukom promijeni uredbu o koeficijentima plaća i dodao da to nije dokument o kojem se pregovara nego ga Vlada donosi. Objasnio je kako je temeljem formule dogovorene zajednički sa sindikatima i Vladom dosad povećana plaća za više od 11 posto,  u što su uključeni i sindikati koji se tiču školstva i prosvjete, a na nedavnom sastanku ponuđeno im je povećanje od dva posto već za ove mjesece.

"Mi smo im ponudili za ovu godinu povećanje od dva posto, da su prihvatili sada bi imali još dva posto. Nisu prihvatili da njihovi članovi dobiju uz dva posto još dva posto. U okviru procesa mirenja ministar Josip Aladrović ponudio je još dva posto za iduću godinu. Moja poruka je bila da vam nudim dva posto, a kada vidimo što je realno, s obzirom na brojne pritiske na proračun za 2020. mi ćemo doći s onim što tada bude realno", rekao je.

Četiri "sata smo razgovarali o tim temama i gledali kako da u ovakvom kontekstu gospodarskog rasta pokušamo izići u susret koliko možemo i zbog toga mi djeluje zaista začuđujuće da se baš sada ide u štrajk", rekao je Plenković.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.