Jankovics o HNS-u i Vladi: Imam dojam da nećemo ostati zajedno

Jankovics o HNS-u i Vladi: Imam dojam da nećemo ostati zajedno

Predstavnici nacionalnih manjina održali su sastanak u Vladi. Tema je bio proračun za iduću godinu. Prema izjavama nakon sastanka, oni će ga podržati. No nisu uvjereni da će to učiniti i HNS. 

-  Svi smo bili na sastanku i dogovorili smo dosta stvari, nismo dogovorili sve, mi konkretne brojeve nismo vidjeli, kao ni nitko prije nas osim ministra, međutim ono što smo čuli na sastanku zvuči vrlo ohrabrujuće, rekao je Robert Jankovics.

- Vodili smo se interesima sve 22 manjine, mislim da smo se dogovorili oko toga da će to biti jedan iznos koji je najveći koji ova zemlja može izdvojiti i ja sam optimist da će to biti tako.

- Dojam je da bi bilo dobro da ostanemo svi zajedno, ali ja imam dojam da nećemo ostati.

Na pitanje da neće HNS, ali bi vladajuća većina mogla ostati zajedno, Jankovics odgovara kako je matematika takva kakva je, a hoće li politika poduprijeti da ta matematika dođe do izražaja, to je nešto što ćemo vidjeti.

Ministar Zdravko Marić rekao je da ne voli nikome imputirati riječi niti dizati i spuštati nečiju ruku.

- Imali smo jedan konstruktivan dijalog.  Proračun i rebalans su na stolu, i samo je to važno. Kontinuirano razgovaramo s HNS-om, sa Štromarom i ministricom Divjak. Nije cijela problematika koeficijenata svedena na to, mi razgovaramo kontinuirano oko čitavog niza projekata. Kompletne problematike koeficijenata i dodataka mislim da smo svi svjesni, ne samo mi koji radimo u državno javnoj upravi nego i cijela javnost gdje nam treba jedna prava argumentirana analiza u konačnici odluke koje će značiti kvalitetniji sustav, ističe Marić.

Marić kaže kako trenutno nije predviđeno u proračunu, 120 milijuna kompenzacijskih mjera.

- Otvoreni smo za dialog sa sindikatima i predstavnicima i resornim ministarstvima ali kao Vlada moramo uzeti sustavn pristup. Fokusiran sam samo da se izradi proračun, okvirni izgled proračuna s obzirom na ove izazove, vrlo sam zadovoljan rebalansom i proračunom. Radimo na fiskalnoj politici, smanjivanje javnog duga i odgovornosti prema poreznim obveznicima, zaključio je Marić.   

Veljko Kajtazi kaže da Vlada ima dovoljno ruku i bez HNS-a. Smatra da će HNS sam odlučiti o ostanku u koaliciji. Podržat će proračun i mišljenja je da ova situacija neće još dugo potrajati. 

Vladimir Bilek kaže kako su razgovori bili u pozitivnom ozračju, ima još otvorenih tema.

- Pričekat ćemo četvrtak da se donese prijedlog proračuna koji će uputiti prema hrvatskom parlamentu, nakon toga će biti sjednica klub gdje će biti daljnje odluke. Kao predsjednik kluba uvijek gledam da imamo jedinstven stav. Što se tiče proračuna, to nije lako postići. Postoji opcija da osobno i cijeli klub podržimo proračun RH za 2020. godinu. Matematički Vlada može funkcionirati i bez HNS-a. Sve ovisi o HNS-u i o njihovom dogovoru s Vladom RH, odnosno s Andrejom Plenkovićem. Odluka o prijevremenim izborima leži na premijeru Plenkoviću, smatra Bilek.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/554155/jankovicz-o-hns-u-i-vladi-imam-dojam-da-necemo-ostati-zajedno

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.