Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije povijesni je trenutak za našu zemlju

Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije povijesni je trenutak za našu zemlju

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u srijedu, 30. listopada 2019. godine.  Na konferenciji je prvi put predstavljen službeni slogan hrvatskog predsjedanja „Snažna Europa u svijetu punom izazova” kao i odabrani vizualni identitet autorice Ive Primorac.

Četiri krovna područja hrvatskog predsjedanja koji odražavaju viziju europskih prioriteta u razdoblju koje je pred nama predstavio je predsjednik Vlade Plenković:

  1. Europa koja se razvija
  2. Europa koja povezuje
  3. Europa koja štiti
  4. Europa koja je utjecajna

Hrvatska će u prvih šest mjeseci iduće godine biti „kormilar zajedničkog projekta u daljnjoj izgradnji snažne Europe u svijetu punom izazova", naglasio je predsjednik Vlade.

EU je drugo svjetsko gospodarstvo koje čini petinu svjetskog BDP-a, rekao je predsjednik Vlade, ali i upozorio da su u vremenu velikih tehnoloških, geopolitičkih i demografskih promjena njezino gospodarstvo i tržište rada suočeni sa sve većom konkurencijom. Odgovor na to je snažnija Europa koja se razvija i raste na uravnoteženi i uključiv način.
  
„To pretpostavlja produbljivanje našeg jedinstvenog tržišta, poticanje digitalizacije poslovanja i ulaganja u inovacije i istraživanje kako bismo bili još konkurentniji", rekao je predsjednik Vlade te istaknuo da je istovremeno nužno smanjivati još uvijek velike razvojne razlike, kako bi bile članice Unije gospodarski bile što snažnije.

Predsjednik Vlade smatra da je bitno voditi brigu o izgradnji zadovoljnijeg i vitalnijeg društva, vodeći računa o potrebama svih generacija. Dodao je da je potrebno raditi na razvijanju gospodarstva koje je ekološki održivije.

Naglasio je i kako iskorištavanje punog potencijala infrastrukturnih i ljudskih mogućnosti ovisi o umreženosti i povezanosti gospodarstva. „Stoga nam treba Europa koja povezuje", rekao je predsjednik Vlade i upozorio da njezinu konkurentnost sputavaju razlike koje postoje unutar EU-a u kvaliteti infrastrukture, pokrivenosti prometnim, energetskim, telekomunikacijskim i digitalnim mrežama. „Zato je potrebno dodatno razvijati prometnu, energetsku, digitalnu infrastrukturu i povezanost ", ocjenjuje predsjednik Vlade.

Istaknuo je kako je sigurnost građana najvažnija. „Zalagat ćemo se za Europu koja štiti svoje građane uz istodobno poštovanje i zaštitu vladavine prava", rekao je predsjednik Vlade. Poručio da će tijekom predsjedanja Hrvatska pridavati veliku važnost unutarnjoj sigurnosti i zalagati se za tješnju suradnju članica u borbi protiv organiziranog kriminala, pranja novca i financiranja terorizma. Smatra da je važno povezati sve informacijske sustave na području unutarnjih poslova i pravosuđa te da je potrebno provoditi održivu migracijsku politiku koja podrazumijeva zaštitu vanjskih granica EU-a.  

Posebno je dodao kako moramo biti otporniji na rastuće hibridne prijetnje. Stoga trebamo bolje zaštiti javne prostore i kritične infrastrukture, isto tako jačati svoje stručne i tehnološke kapacitete na području kibernetičke sigurnosti. Osim toga, objasnio je kako trebamo i koordiniran pristup u suzbijanju širenja lažnih vijesti, netolerancije i dezinformacija na digitalnim platformama što će biti jedna od tema kojom će se baviti Ministarstvo kulture, odnosno na konferenciji Medijska i filmska pismenost bit će riječi o tome kako se boriti protiv dezinformacija kojima smo danas okruženi.


FOTO: Vlada RH

 

Govoreći o Europskoj uniji i njezinom utjecaju na globalnom planu, predsjednik Vlade je rekao da se Hrvatska i ostale članice Unije najbolje mogu nositi s izazovima 21. stoljeća putem europskog zajedništva. „Tehnološki napredak u vremenu 4. industrijske revolucije, osim prilika koje nam omogućava, ujedno nas suočava s nikad većim širenjem lažnih vijesti, dezinformacija, netolerancije i govora mržnje na digitalnim platformama. To je izravna prijetnja našem demokratskom poretku jer podriva povjerenje građana u institucije“, objasnio je predsjednik Vlade RH.

„EU ulogu globalnog čimbenika može učvrstiti samo daljnjim razvojem sposobnosti i instrumenata za zajedničko djelovanje u suočavanju s izazovima poput terorizma, trgovinskih ratova ili migracija", rekao je predsjednik Vlade.

„Želimo da Unija zadrži položaj vodećeg međunarodnog čimbenika, posebice što se tiče vodstva u borbi protiv klimatskih promjena, promicanju učinkovitog globalnog upravljanja, zaštiti ljudskih prava te jačanju multilateralnog trgovinskog okvira", rekao je predsjednik Vlade.

Naglasio je i odgovornost EU-a prema zemljama jugoistočne Europe i kazao da će se Hrvatska tijekom predsjedanja zalagati za europsku perspektivu zemalja regije i djelotvornu politiku proširenja te podsjetio da će Zagreb sljedećeg svibnja biti domaćin summita EU-a i država zapadnog Balkana.

Nakon govora predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, buduća potpredsjednica Komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica predstavila je prioritete rada nove Europske komisije, a nazočnima se obratila i autorica vizualnog identiteta Iva Primorac. (MK/Hina)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.