Održana 16. sjednica Vijeća za domovinsku sigurnost Predsjednice Republike Hrvatske

 16. sjednica Vijeća za domovinsku sigurnost Predsjednice Republike Hrvatske

Na 16. sjednici Vijeća za domovinsku sigurnost Predsjednice Republike uvodno su usvojene preporuke Vijeća za budući razvoj obrambene industrije u Republici Hrvatskoj, što je bilo središnjom temom prethodnih dviju sjednica. Ove će se preporuke u narednome razdoblju predstaviti javnosti, kao podloga za daljnju raspravu i zajedničke napore u podizanju konkurentnosti hrvatske obrambene industrije na globalnom tržištu.

Ključ uspjeha Vijeće vidi u „zlatnom trokutu“, odnosno sinergiji između državne uprave, gospodarstva i znanstvene zajednice, koja je nužan preduvjet ubrzanog tehnološkog razvoja, a posebno pojačanog ulaganja u istraživanje i razvoj novih tehnologija.

Isto tako, predstavljen je presjek rada Vijeća od njegovog ustrojavanja. U tom je pogledu Predsjednica Republike naglasila kako je Vijeće u svome radu otvorilo neka vrlo značajna pitanja iz domene sustava nacionalne sigurnosti, obrambenog sustava, sustava unutarnje sigurnosti i sustava civilne zaštite, odnosno Sustava domovinske sigurnosti u cjelini. Pojam domovinske sigurnosti označava koncept koji je Predsjednica Republike promovirala još u svojem izbornom programu, tražeći modele povezivanja u jedinstven, integralan model upravljanja, usmjeren na zajedničko djelovanje svih sastavnica sustava u upravljanju sigurnosnim rizicima.

Geopolitičko i sigurnosno okružje Republike Hrvatske koje je obilježeno nestabilnošću i uvijek novim i promjenjivim izazovima zahtijeva nove i prilagodljive sposobnosti širokog spektra dionika toga sustava, čijoj izgradnji je i Vijeće za domovinsku sigurnost kroz svoje rasprave i prijedloge značajno doprinijelo.

Predsjednica Republike zahvalila je svim članovima Vijeća na uloženom trudu, radu i posvećenosti. Naglasila je kako su joj svojim savjetima pomogli u donošenju odluka u obnašanju dužnosti Vrhovne zapovjednice Oružanih snaga i provedbi njene ustavne zadaće u skrbi za nacionalnu sigurnost Hrvatske.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.