Održan sastanak Pierrea Lungherettija i Thomasa Schnablea u Ministarstvu kulture

Održan sastanak Pierrea Lungherettija i Thomasa Schnablea u Ministarstvu kulture

Pierre Lungheretti, generalni direktor Međunarodnog centra stripa (Cité internationale de la bande dessinée) u Angoulêmu i predsjednik Nacionalnog centra za koreografiju (Centre chorégraphique national) u Grenobleu, boravi u višednevnom posjetu Zagrebu i tom prigodom  održan je sastanak u Ministarstvu kulture s načelnicom Sektora za razvoj kulture i umjetnosti Nevenom Tudor Perković i voditeljicom Službe za knjigu i nakladništvo Mihaelom Majcen - Marinić.

Cilj njegovog posjeta je razgovor s kustosicama izložbe posvećene stripu koja se za 2020. godinu priprema u MSU te nastavak dogovora vezanih uz suradnju Hrvatske i Francuske na tom području.
Umjetnost koju često nazivamo i devetom umjetnošću, svojim interdisciplinarnim karakterom uspostavlja veze s vizualnom umjetnošću, filmom i animacijom, knjigom, glazbom, modom, jednako kao i obrazovanjem, gospodarstvom. Upravo su to kvalitete koje su višestruko prepoznate i vrednovane u novom modelu strategije razvoja stripa koju je Pierre Lungheretti izradio za francusko Ministarstvo kulture i komunikacija. Slijedom odrednica tog Strateškog plana, 2020. godina u Francuskoj je proglašena godinom stripa.

Nakon prošlogodišnjeg inicijalnog sastanka, na razgovoru u Ministarstvu kulture istaknuta je mogućnost i obostrana želja za izradom sporazuma koji bi dao okvir budućim aktivnostima usmjerenim na kreiranje zajedničkih projekata, transfer znanja i iskustva, poticanje mobilnosti i suradnje autora, izdavača, kustosa, knjižničara, organizatora manifestacija, studenata i svih zainteresiranih dionika u tom području. Uspostavljanje čvrste mreže partnera na nacionalnoj i međunarodnoj razini te kontinuirano stjecanje novih kompetencija, jedna je od osnovnih pretpostavki daljnjeg razvoja područja stripa.
U subotu, 9. studenoga predviđen je posjet Akademiji likovnih umjetnosti i manifestaciji „24-satno crtanje stripa“* koja će se održati paralelno u Zagrebu, Osijeku i Splitu.
*24 - satno crtanje stripova vježba je (ili disciplina) koju je smislio Scott McCloud kao test i analizu vlastitih mogućnosti, pri čemu svaki sudionik ima za cilj nacrtati 24 stranice stripa kroz 24 sata. Crtajući tom brzinom svakom je sudioniku omogućeno da vidi kako radi pod pritiskom, a rezultat je nerijetko oslobađajući: spontani, jasni, čisto ispripovijedani stripovi. Vježba je jednako korisna profesionalcima kao i početnicima ili potpunim amaterima; usto je i prilika za druženje crtača i ljubitelja stripa svih generacija.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.