Premijer Andrej Plenković u dvodnevnom je radnom posjetu Njemačkoj

premijer Plenković i premijerka Merkel

Premijer Andrej Plenković u dvodnevnom je radnom posjetu Njemačkoj. gdjer se susreo i s njemačkom saveznom kancelarkom, Angelom Merkel. Njemačka kancelarka i hrvatski premijer tom su prigodom izjavili da se nadaju da će doći do pomaka u otvaranju pristupnih pregovora Albanije i Sjeverne Makedonije s EU-om na samitu koji u svibnju organizira RH, kao predsjedateljica Unije. 

Unija je obećala da će početi pregovore s dvije istočnoeuropske države, ali su Francuska, Danska i Nizozemska to blokirale na europskom samitu u listopadu. Merkel i Plenković su o zastoju u proširenju Unije razgovarali u Berlinu tijekom posjeta hrvatskog premijera Njemačkoj, javlja Hina, a prenosi HRT.
- Summit o zapadnom Balkanu koji će se održati u Zagrebu je vrlo važna stvar zbog problema s početkom pregovora S. Makedonije i Albanije. Nadamo se da ćemo na sastanku na vrhu EU-a i zemalja zapadnog Balkana postići pomake na tom polju, rekla je Angela Merkel nakon razgovora s Plenkovićem.
Plenković također optimistično gleda na samit koji će se održati 5. i 6. svibnja u Zagrebu.
- Ovaj summit će dati realnu perspektivu u odnosima EU-a sa zemljama u susjedstvu kako bi znali kojom dinamikom će se ove zemlje kretati prema članstvu, rekao je Plenković.

Njemačka kancelarka izjavila je da je Hrvatska na putu prema Schengenu postigla mnoge uspjehe.
- Mogu samo reći da je ostvarila veliki napredak prema konačnom pristupanju svengenskom prostoru, kazala je Merkel.
Hrvatski premijer Plenković istaknuo je da Hrvatska radi na dva područja - na strategiji uvođenje eura te pristupanju schengenskom prostoru.  
Dvoje dužnosnika razgovaralo je i o koordinaciji predsjedanja EU-om i potvrdilo želju da zajednički rade na rješavanju problemima poput brexita i dugoročnog proračuna EU-a. Njemačka će 1. srpnja preuzeti od Hrvatske rotirajuće predsjedanje EU-om.
Hrvatski premijer je istaknuo kako dvije zemlje godinama njeguju izvrsne bilateralne odnose. Spomenuo je da je u Hrvbatsku prošle godine stiglo tri milijuna njemačkih turista koji su ostvarili više od 21 milijun noćenja.
Istaknuo je da je prošle godine potpisan akcijski plan za jačanje odnosa urodio novim gospodarskim projektima, uključujući gostovanje 50-ak hrvatskih kompanija na sajmu poljoprivrede Zeleni tjedan gdje je Hrvatska ove godine zemlja partner.
Ovogodišnji Zeleni tjedan bilježi rekordan broj izlagača od njih 1.800 iz 72 zemlje. Na hrvatskom štandu će se pod sloganom "Kultura agrikulture" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore svojim proizvodima predstavilo pedesetak izlagača.
 
Izvor: VRH/HRT 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.