Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio glavnu direktoricu Eurostata Marianu Mihaylovu Kotzevu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio glavnu direktoricu Eurostata Marianu Mihaylovu Kotzevu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima glavnu direktoricu Eurostata Marianu Mihaylovu Kotzevu. Na sastanku je sudjelovala i glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković.

Premijer Plenković upoznao je glavnu direktoricu Kotzevu s prioritetima hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije. 
Razgovarali su i o pridruživanju Hrvatske Europskom tečajnom mehanizmu II (ERM II) i Bankovnoj uniji. Predsjednik Vlade Plenković podsjetio je da je Hrvatska uputila Pismo namjere o ulasku u ERM II, zajedno s Akcijskim planom, koje je euroskupina prihvatila u srpnju prošle godine, te dodao da je Hrvatska posvećena provođenju niza reformi u brojnim područjima važnim za ulazak u ERM II. Jedna od mjera u Akcijskom planu je i novi Zakon o službenoj statistici, a premijer Plenković istaknuo je da je prijedlog tog Zakona pripremljen za usvajanje na sjednici Vlade te da se njegovo donošenje u Hrvatskome saboru očekuje najkasnije do travnja.
 
Bilo je riječi i o sastanku čelnika nacionalnih statističkih ureda Europskog statističkog sustava i Eurostata koji će se u okviru hrvatskog predsjedanja održati u ožujku u Zagrebu. 
U kontekstu nadolazećeg popisa stanovništva u 2021. godini, koji će se po prvi puta u Hrvatskoj odviti u digitalnom obliku, predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je i skorašnje usvajanje prijedloga Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj.

PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.