Beroš za HRT o svom timu, prekovremenom radu, listama čekanja..

Beroš za HRT o svom timu, prekovremenom radu, listama čekanja..

Vilija Beroša, ako Vladin prijedlog prihvati Hrvatski sabor, na funkciji ministra zdravstva čeka niz izazova i problema. U razgovoru za središnji Dnevnik HRT-a kazao je da je danas već poduzeo neke aktivnosti koje su bile nužne u vezi sa situacijom oko koronavirusa, odnosno da je formiran krizni stožer.

Kazao je i da trenutačno ne zna tko će biti u njegovom timu. Smatra da je "apsolutno izvjesno da pojedinac ne može rješavati opsežnu problematiku i da će trebati pomoć iskusnih ljudi".

- Još uvijek promišljam o svome timu. Ako budem imenovan sigurno ću ga uskoro i obznaniti, kazao je.

Kako je već i ranije rekao, da će odmah započeti razgovore sa strukovnim udrugama u zdravstvu o problemu neplaćenih prekovremenih sati, Beroš je izjavio da je odmah jutros dogovorio sastanak s čelnicima sindikata za ponedjeljak u 9 sati.

- Ta problematika nije od jučer. Mislim da je to jedna nepravda koja se vuče već dugo, kazao je Beroš dodajući da je i on kao liječnik dežurao. Najavio je razgovore s ministarstvom financija, ministarstvom uprave, FINA-om. "Dogovorit ćemo novi model obračuna. Ako uđemo u nagodbu sa svima onima koji bi potencijalno tužili, uuštedjet ćemo novce državnom proračunu". 

Novinarka Ruža Ištuk kazala je kako je doznala da je za akciju "Hoću raditi zakonito" prikupljeno toliko potpisa da bi mogao blokirati zdravstveni sustav. No Beroš je rekao da takav scenarij ne očekuje.

Izjavio je i da nijedan ministar, pa tako niti on, ne može u kratkom vremenu riješiti problem nedostatka broja liječnika i medicinskih sestara.
- Mislim da je način financiranja specijalizacija bio stanoviti prijepor. Nastojat ćemo u tom kontekstu naći određeno rješenje koje će biti prihvatljivije te garantirati adekvatan broj liječnika, posebno specijalista, kazao je.

Govoreći o listama čekanja potvrdio je da je to veliki problem. Dodao je da ne može obećati njihovo potpuno rješavanje, ali da će se potruditi implementirati centralni upravljački sustav. 

- On će nam transparentno, u realnom vremenu, ukazati koliko se pruža zdravstvenih usluga u bilo kojem dijelu RH. Bit će određeni pokazatelj kako bismo zdravstvenu uslugu učinili boljom, bržom i transparentnijom.

Smatra i da je nužna adekvatna informatizacija hrvatskog zdravstvenog sustava. 

Odgovarajući na pitanje o njegovoj imovinskoj kartici, Beroš je rekao da želi biti potpuno transparentan. Kaže da je 2018. godine predao svoju imovinsku karticu, ali da ju treba malo korigirati budući da je bilo nekih promjena oko refinanciranja kreditnih obaveza.

Izjavio je za kraj da mu je neurokirurgija nakon njegove obitelji, najveća ljubav, ali da neće operirati za vrijeme ministarskog mandata.  

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/578090/beros-za-hrt-o-svom-timu-prekovremenom-radu-listama-cekanja

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.