Grlić Radman za HRT: Jedino u Plenkoviću vidim čovjeka koji može voditi HDZ u pravom smjeru

grlić radman

Hrvatska vanjska politika je proteklih tjedana bila vrlo aktivna i dinamična pa su se otvorile mnoge teme za razgovor. Stoga je u emisiji HR-a "A sada Vlada", urednice i voditeljice Jelene Mikovčić, gostovao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. 

Do jučer smo u zagrebačkoj Gradskoj skupštini pratili dramu oko izmjena GUP-a. Na pitanje kako će sve to utjecati na Vladu, hoće li destabilizirati koaliciju HDZ-a i Milana Bandića na nacionalnoj razini, Grlić Radman je kazao:
- Vidjeli ste i čuli po svim izjavama da je zapravo to jedna radna tema na razini grada. To je dobra tema, znači da se raspravlja o interesima i budućnosti grada i siguran sam da neće imati nikakvog utjecaja na nacionalnoj razini.Također pratimo i bitku za vrh vladajuće stranke koja će očito biti žestoka, tako je uostalom i počelo. Hoće li do 15. ožujka, odnosno do unutarstranačkih izbora, kulminirati sukobi između dviju struja u HDZ-u, je li došlo do raskola?

Vjeruje u Plenkovića

- Ja ne bih to gledao kao nekakav raskol, razmišljao sam ja o svim tim pitanjima koja se pojavljuju ovdje, ja vam uvijek gledam ako živimo u demokratskom društvu onda moraju postojati demokratska gibanja. A demokratska gibanja se očituju kroz različitost mišljenja, kroz različitost pristupanja nekakvim problemima, ali sigurno isto tako na kraju dana mora postojati nekakav konsenzus. Ovdje govorimo o izborima. A ako govorio o izborima znači da postoje kandidati za određene pozicije. Ali ako mene pitate što ja o tome mislim, ja mislim da u svakom slučaju, ne bih ja slučajno ni bio ovdje, i ne bih prihvatio ovu poziciju, ja sutra ni ne moram biti ministar, ali ja vidim jedino u Andreju Plenkoviću čovjeka koji može voditi HDZ u pravom pravcu, dakle modernu, pučku, demokršćansku, konzervativnu stranku kao što je HDZ, kazao je Grlić Radman i dodao:

- Ja sam čovjek neovisan i gledam ljude s kojima doista mogu vjerovati, a ja vjerujem u Andreja Plenkovića, jer on upravo utjelovljuje sve karakteristike koje su poželjne za jednog modernog, hrvatskog političara, koji brani nacionalne interese, koji promiče hrvatske vrijednosti, pro europski moderan političar, dakle mislim da nas on može i dalje nastaviti voditi, dakle i Hrvatsku Vladu i HDZ koje sam ja član i želim biti doista član, ali dakako da se svi imaju pravo kandidirati, to je u redu, ali onda tu trebaju postojati jasna pravila, etička, moralna, u smislu komunikacije kandidata koji se kandidiraju.

Na pitanje misli li da to do sada nije bilo tako, odgovorio je:
- Ovo je prvi put kada imamo doista jednu široku lepezu, scenu kandidata, viđenja sebe na raznim pozicijama. To je demokratski i to je u redu, evo to je samo dokaz da je HDZ demokratska stranka.

Neće se destabilizirati Vlada

Na pitanje može li borba unutar HDZ-a, budući da se radi o vladajućoj stranci, destabilizirati Vladu, kazao je:- Ne može, evo vidite ja recimo kao ministar vanjskih poslova obnašam nesmetano svoj posao, pokrivam taj resor, djelomično sudjelujem i u radu tijela HDZ-a, ali Vlada - ne vidim tu nekakve probleme, dapače vidim naš proaktivni pristup kada su u pitanju ove teme o kojima smo mi sada zaduženi, a to je predsjedanje Vijećem EU.

Što se predsjedanja Hrvatske tiče, kaže da su pozitivni komentari drugih zemalja, a isto tako, kazao je, da možemo biti zadovoljni da je slika u Europi što se tiče trenutne epidemiološke situacije zadovoljavajuća.
- Kada govorimo o Hrvatskoj, 13 pacijenata je testirano i svi su negativni, kazao je i isto tako pohvalio i sva naša veleposlanstva jer su bila aktivna kada je u pitanju epidemija koronavirusa.

- Sva naša veleposlanstva, bez obzira gdje, ali najprije evo naše veleposlanstvo u Pekingu koje je bilo od samih početaka vrlo angažirano kada su bile u Wuhanu četiri hrvatska državljana - jedan bračni par i dvije studentice, bilo je vrlo aktivno angažirano s obzorom na činjenicu da mi predsjedamo Vijećem EU, i ako je tamo delegacija EU, ali zajedno smo imali kontakte s ministarstvom vanjskih poslova, s nama je imao kontakte, i u Parizu smo imali naše veleposlanstvo koje je bilo aktivno, a evo isto tako i veleposlanstvo u Tokiju, rekao je i dodao:
- Prema tome naša diplomatska mreža je 24 sata dostupna, a ovdje kada govorimo o granicama, postoji i jedna ekspertna skupina ministarstva zdravstva, ministarstva unutarnjih poslova i mi smo sada, u ovom trenutku zaključili da nema potrebe za nekakvim restriktivnim mjerama na hrvatskim granicama, rekao je Grlić Radman.

Hrvatska priželjkuje dati novi poticaj proširenju EU

Uspjeh koji Hrvatska priželjkuje tijekom predsjedanja je dati novi poticaj i zamah proširenju Europske unije. Nedavno je Europska komisija objavila novu metodologiju proširenja, hoće li to dati poticaj proširenju, kakva su tu Hrvatska stajališta?

- Prije svega treba imati u vidu činjenicu da kada govorimo o proširenju mislimo na naše neposredno susjedstvo. Dakle pitanje mira, sigurnosti i stabilnosti. Kada imate neposredno susjedstvo znači da želite i njima isto tako dati europsku perspektivu koju ste i vi sami ostvarili. Nova metodologija znači jedan novi napredak ili evolucija, strukturiraniji oblik koji ima i predvidljivost i jedan gotovo protokol ponašanja kada su u pitanju prije svega zemlje koje bi trebale pokrenuti ovaj pregovarački proces kao Sjeverna Makedonija i Albanija gdje smo mi jako zagovarali da to bude i puno ranije, kazao je Grlić Radman i dodao:

- Također postoji mogućnost i zemlje koje već jesu u pregovorima kao što su Crna Gora i Srbija da se one isto tako, to je njihova, dakle postoji opcija da oni preuzmu određene prednosti iz te nove metodologije.

https://vijesti.hrt.hr/581802/grlic-radman-vidim-jedino-u-plenkovicu-covjeka-koji-moze-voditi-hdz-u-pravom-pravcu

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.