Hrvatska ima argumente da barem dvije financijske perspektive bude tretirana kao zemlje koje su bile i duže

Hrvatska ima argumente da barem dvije financijske perspektive bude tretirana kao zemlje koje su bile i duže

Uoči izvanrednog sastanka Europskoga vijeća u Bruxellesu, na kojem će čelnici država ili vlada članica Europske unije raspravljati o novom Višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2021. do 2027, predsjednik Vlade Andrej Plenković je u izjavi za medije naglasio da je za kompromis potreban konstruktivan pristup.

„Pretpostavljam da svi dolaze s jednim konstruktivnim pristupom, to je ono što treba za postizanje kompromisa. No, isto tako osjećam prema konzultacijama koje vodim da ima puno zemalja koje bi željele promjene u ovoj pregovaračkoj kutiji, u ovom načelnom političkom dogovoru“, kazao je i dodao da je u ovom je trenutku rano pretpostaviti kako će proći prvi dio sastanka.

Pojasnio je pritom da je tehnologija sastanka najprije susret s predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem, a onda prvi tour de table.

„Nakon toga ćemo otprilike moći razabrati koliko se može učiniti kroz bilateralne razgovore te hoće li biti sutra prigode iznaći rješenja“, istaknuo je premijer Plenković.  

Bilaterale s predsjednikom Europskog vijeća Michelom

Upitan za bilaterale, Plenković je pojasnio da su one s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom. „Ne nužno mi jedni s drugima. Bitne su ove jer on ima cjelinu informacija“, dodao je.

Kada je riječ o udjelu domaćeg financiranja, predsjednik Vlade je istaknuo da se u prijedlogu moglo vidjeti da je smanjeno s 30 na 25 posto. „Još uvijek je to veliko opterećenje za Hrvatsku kao novu članicu, za naše ukupne izdatke na godišnjoj razini. Ukoliko bi ostalo na 25, imamo puno argumenata da barem dvije financijske perspektive budemo tretirani jednako kao oni koji su bili duže“, kazao je.

Pitanje demografije i depopulacije

Govoreći o paragrafima 63. i 64., predsjednik Vlade Plenković kazao je da su oba nastala uglavnom radi našeg lobiranja.

„Ovaj 63. koji se odnosi na pitanje demografije i depopulacije i na zahtjev drugih zemalja, jer taj je problem stalno svojstven za pola članica, osobito za puno zemlja srednje i istočne Europe“, rekao je.

Naglasio je da je paragraf  64. vrlo jasan – nema druge zemlje koja je koristila samo jedan sedmogodišnji proračun osim Hrvatske. „Vidjet ćemo dokle ćemo doći što se tiče iznosa“, dodao je.

Upitan za trajanje sastanka, ocijenio je da se ne može sa sigurnošću tvrditi koliko će trajati.

„Znalo je biti ovdje poduljih dana. Sada već imamo 3,5 godine iskustva, sve je otvoreno“, zaključio je predsjednik Vlade Plenković.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.