Ministar Grlić Radman na 43. zasjedanju Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda

Ministar Grlić Radman na 43. zasjedanju Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je, 25. veljače 2020. godine, u Ženevi na 43. zasjedanju na visokoj razini Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda.

Hrvatska je predani branitelj ljudskih prava te najoštrije osuđuje sve radnje kojima se ona krše. Uloga Hrvatske u borbi za zaštitu ljudskih prava u svijetu dobro je poznata, a teme poput jačanja ekonomske neovisnosti žena, suzbijanja siromaštva i socijalne isključenosti, u fokusu su hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a. Hrvatska je, nadalje, posebno usredotočena na zaštitu prava djeteta, posebice suzbijanja dječjeg siromaštva i zaštite djece od nasilja. Prioriteti hrvatskog predsjedanja na području ljudskih prava bili su, između ostalog, tema sastanka s Michelle Bachelet, visokom povjerenicom za ljudska prava UN-a. U današnjim svijetu punom izazova, gdje se međunarodna ljudska prava i multilateralizam sve više krše, Hrvatska snažno podržava rad Visoke povjerenice i njezinog ureda.

Za Hrvatsku je od iznimne važnosti rješavanje pitanja sudbine nestalih osoba u Domovinskom ratu, trenutno ase radi o 1871 nestalom građanu. Ministar Grlić Radman otvorio je u sjedištu UN-a fotografsku izložbu „Portreti tuge“ autorice Sandre Šimunović, koja je održana u organizaciji Stalne misije RH pri UN-u. Ova izložba prikazuje sudbinu brojnih obitelji koje i dalje ne znaju za okolnosti pogibije njihovih nadražih, nestalih tijekom Domovinskog rata. Razotkrivanje sudbine nestalih osoba od iznimne je važnosti za hrvatsku Vladu. I ovom izložbom na međunarodnom planu je istaknut značaj tog pitanja.

U obraćanju na Konferenciji o razoružanju, ministar je naglasio kako je Hrvatska svjesna važnosti pridržavanja svih međunarodnih sporazuma o razoružanju, posebice Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja. Naglasio je da smo spremni postati punopravnom članicom ove Konferencije.

Prilikom boravka u Ženevi, ministar Grlić Radman sastao se s ministrom vanjskih poslova Ukrajine Vadymom Prystaikom, potvrdivši pritom vrlo dobre bilateralne odnose, kojima je uvelike doprinio uspješan rad Radne grupe za suradnju između Hrvatske i Ukrajine.

Tema sastanka sa zamjenikom glavnog direktora Svjetske trgovačke organizacije Karlom Braunerom bila je 12. ministarska konferencija WTO-a u lipnju u Nur-Sultanu, na kojoj ćemo kao predsjedateljica EU-a aktivno sudjelovati u pripremama stajališta EU-a o ključnim pitanjima za izlazak iz krize koja trenutno vlada u ovoj organizaciji, kao i o svim pitanjima na dnevnom redu WTO-a. Ove godine Hrvatska, naime, obilježava 20 godina članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

U sjedištu Svjetske trgovinske organizacije predstavljena su hrvatska vina i brojni drugi hrvatski proizvodi u organizaciji Stalne misije RH pri UN-u Ženevi, Turističke zajednice Jelsa, udruga Hrvatski vinari te Vina Dalmacije.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.