Milanović s Pahorom: Problemi se neće riješiti preko noći

Milanović s Pahorom: Problemi se neće riješiti preko noći

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović za svoje je prvo putovanje u mandatu izabrao Sloveniju, zemlju koju smatra prirodnom hrvatskim partnerom. 

Zoran Milanović i Borut Pahor, dvojica socijaldemokrata i bivših premijera, danas razgovaraju u Otočcu ob Krki.

Pozdravili su se ispred drevnog dvorca Otočca koji se prvi put spominje u 13. stoljeću te se uputili u šetnju perivojom. Ručat će Lovačkoj sobi sada luksuznog dvorca koji je posljednji puta renoviran 2008. i ima svoj "zid slavnih", s fotografijama poznatih slovenskih i svjetskih ličnosti, od Leona Štukelja, Richarda Burtona, Nikite Hruščova i monegaškog kneza do "prijatelja" Matthewa Perryja.

Milanović je u predsjedničkoj kampanji isticao važnost dobrih odnosa sa Slovenijom koji bi se trebali podići na razinu strateškog partnerstva.

U svom prvom intervjuu nakon predsjedničkih izbora, Milanović je izrazio uvjerenje da se to može postići strpljenjem, bez obzira na probleme koji opterećuju dvije zemlje, posebice pitanje prijeporne granice.

- Slovenija nam je prirodno najbliži partner, saveznik, ja to vidim, a vjerujem i mnogi u Sloveniji To što nas opterećuje nije ništa u odnosu na probleme koje imamo i sami sa sobom i s drugim državama.  Odnosi sa Slovenijom su skoro pa optimalni, ocijenio je Milanović sredinom siječnja.

Pahor je, nakon što je čestitao Milanoviću na pobjedi na predsjedničkim izborima, izjavio da će odnos s novim šefom hrvatske države početi "otvorenih ruku" kako bi se dala šansa dijalogu, ali i smatra da Milanović neće mijenjati svoje mišljenje o graničnoj arbitraži.

Milanović je bio premijer kada je Hrvatska, zbog nedopuštenog ponašanja slovenskih predstavnika, istupila iz arbitraže o graničnom sporu između dviju zemalja.

- Hrvatska izlazi iz arbitraže, ovakav sporazum moramo raskinuti, kazao je Milanović u srpnju 2015. te dodao kako je došlo do grubog kršenja odredbi ugovora, istovremeno rekavši kako ne vjeruje da će to loše utjecati na hrvatsko-slovenske odnose.

Pahor je Milanoviću je poručio da u Sloveniji ima prijatelja predanog dijalogu u traženju rješenja, ali da pri tome mora računati na poznata slovenska stajališta o graničnoj arbitraži.

Kao što je Milanović izabrao Sloveniju za svoj prvi inozemni posjet, bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ju je izabrala za svoj zadnji. Tada je u razgovoru s Pahorom kazala da je "prijateljstvo dviju zemalja i ono što nas povezuje daleko nadmašuje pitanja koja su ostala otvorena između dviju država".

Osim arbitraže, u odnosima Zagreba i Ljubljane sporna je i žica koju je Slovenija postavila na granici prema Hrvatskoj zbog migrantske krize. To se također zbilo u vrijeme premijerskog mandata sadašnjeg hrvatskog predsjednika.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/586068/hrvatski-predsjednik-milanovic-putuje-u-prvi-sluzbeni-posjet-u-sloveniju

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.