Obustava nastave na dva tjedna; odgoda plaćanja poreza na dohodak i dobit te doprinosa za poduzetnike

Obustava nastave na dva tjedna; odgoda plaćanja poreza na dohodak i dobit te doprinosa za poduzetnike

Od ponedjeljka zbog koronavirusa u Hrvatskoj nema nastave u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima, a obustava traje dva tjedna, objavio je danas nakon sastanka s Nacionalnim stožerom civilne zaštite i resornim ministrima predsjednik Vlade Andrej Plenković. Kako bi se izbjegao gubitak radnih mjesta, odgodit će se plaćanje poreza na dohodak i dobit te doprinosa za poduzetnike koji su direktno pogođeni. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s članovima Nacionalnog stožera civilne zaštite i resornim ministrima, a razgovarali su o daljnjim koracima i mjerama u vezi suzbijanja epidemije koronavirusa.

"Otvoreno govoreći i Hrvatska, kao i Europa i svijet, je u ratu protiv virusa, u ratu protiv panike i u ratu protiv negativnih društveno-ekonomskih posljedica ove globalne pandemije", poručio je predsjednik Vlade naglasivši da je samodisciplina svakog građanina također bitan element koji će utjecati na brzinu širenja epidemije.

Stoga je pozvao sve na odgovornost i pažljivo slušanje uputa stručnjaka koji brinu o javnom zdravstvu.

U Hrvatskoj trenutno 31 slučaj pozitivnih na korona virus, dinamika širenja bitno sporija nego drugdje

Dodao je da će Nacionalni stožer civilne zaštite nastaviti s aktivnostima kao i do sada, uz redovite svakodnevne brifinge u 9 i u 16 sati, dok će se svakodnevni sastanci na političkoj razini također odvijati jednom dnevno kako bi se poduzimale sve bitne političke i institucionalne mjere. 

Trenutno je u Hrvatskoj zabilježen 31 slučaj pozitivnih na koronavirus.

"Ono što je dobro u ovome trenutku jest da su svi ti slučajevi praktički generirani dolaskom nekoga iz neke od drugih zemalja, gdje je epidemija prisutna, i da su uglavnom zadržani na bliske kontakte ljudi koji su zaraženi", kazao je premijer.

Dodao je da je pritom dinamika širenja virusa u Hrvatskoj bitno sporija nego drugdje, a razlog tome je što su se mjere počele poduzimati još prije dva mjeseca.

"Tada smo prateći razvoj situacije u Kini odmah razumjeli da će ovo biti i hrvatski problem i europski problem", rekao je.

Najavio je da će se danas ministar financija Zdravko Marić sastati s predstavnicima gospodarstva, osobito onima iz maloprodajnih i distribucijskih lanaca koji su zaduženi za opskrbu hranom i drugim namirnicama, kako bi se prije svega građanima uputila poruka da nema razloga za paniku i masovne odlaske u trgovine.

Gospodarske mjere usmjerene na očuvanje radnih mjesta

Što se tiče ekonomskih mjera premijer Plenković poručio je da će se aktivnosti Vlade fokusirati na radna mjesta kako bi se izbjegao njihov gubitak i problem nelikvidnosti.

"Mi ćemo, bez ikakvih dilema, odgoditi plaćanje poreza na dohodak, poreza na dobit i plaćanje doprinosa. Dio prihoda koji će sada zbog toga biti manji lokalnim jedinicama će središnji proračun nadomjestiti", najavio je predsjednik Vlade dodavši da će idući tjedan u žurnu saborsku proceduru Vlada
uputiti izmjene odgovarajućih zakona.

Pritom će Ministarstvo financija utvrditi kriterije za odgodu navedenih plaćanja i fokusirati mjere na one poduzetnike koji su direktno pogođeni.

Obustava nastave u školama na dva tjedna

Usto, donesena je odluka da se od ponedjeljka stane s nastavom na dva tjedna u osnovnim i srednjim školama. Isti režim vrijedit će i za vrtiće i fakultete, s tim da odluku o radu vrtića formalno donose jedinice lokalne samouprave.

Pritom će učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole pratiti nastavu putem posebnih emisija na Hrvatskoj radioteleviziji te putem Sportske televizije. Viši razredi imat će online nastavu.

Premijer je pojasnio da će nastavnici od ponedjeljka nastaviti dolaziti u škole te da će djeca koja nemaju mogućnost ostati kod kuće također moći dolaziti u škole, kao i vrtiće.

Mjere Europske komisije kao pomoć državama članicama EU-a

Istodobno, Hrvatska je ovu temu stavila na maksimalan način u fokus na europskoj razini, kao predsjedateljica Vijećem Europske unije, naglasio je premijer Plenković.

Jučer je telefonski razgovarao s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i predsjednikom Europskoga vijeća Charlesom Michelom.

"Osigurali smo kontinuitet funkcioniranja europskih institucija u ovim okolnostima te donijeli procjenu koji će se sastanci održati, a koji ne", dodao je.

Danas se održava sastanak ministara unutarnjih poslova, kojim predsjeda ministar Božinović, kako bi se procijenili sigurnosni aspekti širenja koronavirusa. U ponedjeljak će se održati sastanak ministara financija, kojim će predsjedati ministar Marić, kako bi se sagledale gospodarske i financijske posljedice epidemije na europskoj razini.

Najavio je da će danas predsjednica Komisije predstaviti investicijski plan, odnosno mjere i sredstva koje će se staviti na raspolaganje državama članicama u novim okolnostima, dok će se u tjednu iza sljedećega održati sastanak ministara vanjskih poslova, Vijeća za opće poslove i Europskoga
vijeća.

Dodao je da su svi sastanci ispod razine neformalnih ministarskih sastanaka u Hrvatskoj odgođeni do iza 15. travnja.

Ambicija ostati unutar umjerenih trendova i prebroditi krizu uz što manje štete

Apelirao je ovom prigodom na građane starije dobi i krhkoga zdravlja da budu posebno oprezni i da se što manje izlažu kako bi se limitirale eventualne dodatne posljedice ove globalne pandemije.

Premijer Plenković posebno je zahvalio svim zdravstvenim djelatnicima koji su angažirani 24 sata dnevno i čime maksimalne napore kako bi limitirali brzinu širenja ove epidemije i imali što manje posljedica.

Važnim je istaknuo da u Kini, gdje se virus prvi puta pojavio, sada epidemija jenjava.

"Mi smo bili 100 posto angažirani i prije nego što se bilo što dogodilo u Hrvatskoj, pratili situaciju, reagirali i podigli sustav. Zbog toga možemo reći da imamo ovako umjerene trendove, jer sve što se kod nas zbiva je vrlo umjereno", kazao je premijer Plenković i dodao da je ambicija da taj trend takav i ostane kako bi se ova kriza prebrodila sa što manje štete.

Opskrba trgovina nije dovedena u pitanje

Ministar financija Zdravko Marić kazao je da se poduzima sve kako bi se i u ovim okolnostima osiguralo normalno funkcioniranje gospodarskog sustava.

Zato je, dodao je, namjera da se sinergijskim djelovanjem prehrambene industrije, proizvođača sanitetskih materijala i higijenskih potrepština, distributivnih lanaca i maloprodaje kako bi se osigurala roba na policama u dućanima.

Naglasio je kako ne treba dovoditi u pitanje sigurnost opskrbe ako je u nekom trenutku u nekoj trgovini neka polica ispražnjena.

"Učinit ćemo sve da se taj lanac opskrbe, ali i normalno funkcioniranje cjelokupnog društva, osigura", poručio je Marić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.